Redactieblog

1750 x bekeken 9 reacties

Wakker Dier als vriend?

"Ik krijg het bijna niet over mijn lippen dat Wakker Dier op het ogenblik een vriend van de boer lijkt", zegt Hanna, "maar we willen nu wel hetzelfde: een betere prijs voor de boer."

Geen speld tussen te krijgen, deze constatering. Wakker Dier maakt fors reclame tegen de kiloknaller. Die schijnt op het ogenblik weer veel vaker in de schappen van de supermarkt voor te komen. "Niet goed", vindt Wakker Dier, "daardoor kan aan de boeren geen fatsoenlijke prijs voor het product worden betaald." Die pleit daarom voor een verbod aan supermarkten om beneden de kostprijs te verkopen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft meteen het antwoord gegeven: ze mag zich van Europa niet bemoeien met de prijsvorming in supermarkten. Actie mislukt, zou je denken.

"Daar denk ik anders over", meldt Hanna. "Wakker Dier heeft natuurlijk andere motieven dan wij. Ze willen de vleeshouderijsector om zeep helpen. Ze bereiken echter wel dat de consument een schuldgevoel krijgt. Door de actie van Wakker Dier blijft toch bij de burger hangen dat al die kiloknallers niet goed zijn voor het welzijn van de dieren. De boeren worden dan gedwongen om voor een te lage prijs te leveren. Dat gaat natuurlijk ten koste ergens van. Wakker Dier gooit het over de boeg van dierenwelzijn. Dat hoeft voor de boer niet verkeerd te zijn."

"Je schat de consument te hoog in", werp ik tegen."Die kijkt in de supermarkt alleen maar naar de prijs. Buiten de winkel denken ze aan het dierenwelzijn, binnen aan de eigen beurs."

"Ze zijn langer buiten dan binnen en je hebt alle kans dat er een proces op gang komt in die hoofden. Dat men liever wat meer betaalt voor een product met bijvoorbeeld een keurmerk. Op die ontwikkeling kunnen we meeliften", probeert Hanna mij te overtuigen.

Ik help het haar hopen. Zeker is dat geklaag van boeren over lage opbrengsten weinig oplevert. Als Wakker Dier met totaal andere bedoelingen daar wel in slaagt, moeten we dat koesteren. Zij hebben in ieder geval meer gevoel voor publiciteit dan wij als boeren en al onze organisaties samen.

Laatste reacties

 • alco1

  Vanaf het zgn. 'ondereind' wordt aan het voortbestaan van de veehouderij geknabbeld, want het is toch nooit goed. Het resultaat zal zijn dat we alle economische belangen verliezen, met alle gevolgen van dien.

 • jordi 1455

  Wakker dier is een wolf in schaapskleren en gebruikt ons om hun doel te bereiken.

 • bankivahoen

  Wat een leugen dat WD een betere prijs wil voor de boer !!
  Als men werkelijk begaan is met het leed wat mede door hen aan oa. de Nederlandse legpluimveehouder aangedaan wordt had men nu barricades opgeworpen aan de buitengrenzen van Nederland en alles wat niet onder dezelfde normering geproduceerd is direct uit de vrachtauto's getrokken en veel stampij gemaakt om wederom de media te bereiken !
  Maar vergeet het maar, de achterliggende agenda van hen ziet er heel anders uit als men ons wil doen geloven.

 • joannes

  Dat je in de prijs een schuldgevoel kan afkopen is een nobel streven maar boterzacht. Hoe meet je zoiets en hoe kan je zoiets in een prijs uitdrukken? Het is moderne marketing! Verkoop een gedrag of een levenshouding en vraag er geld voor uit solidariteit of overtuiging. Het begint op theater en film te lijken. Voor de illusie en de film zijn consumenten ook bereid te betalen zal het argument dan moeten worden. In die ontwikkeling draagt WD bij, want zij zijn het die met overdreven dieren ¨levensverhalen¨ de consument proberen dat schuldgevoel aan te praten. Een waarmee zij, in hun praktijk, een Politieke carrriere verdienen met een abstract moreel ¨moeilijk te indentificeren en meetbaar¨ verhaal wat meer in de theater en film wereld thuishoort dan in de dagelijkse boodschappen sfeer. Maar je ziet, er is een markt voor, want anders hadden ze die vertegenwoordiging niet verdiend. Al zou het maar zo kunnen, dat ook de donateurs alleen uit solidariteit en overtuiging hun schuld afkopen met de donatie om er verder niet aan te denken wanneer ze hun kip of HOH gehakt kopen.

 • w v gemert

  Als WD voor het eerst iets zinnigs zegt ik ben het ermee eens (vergelijkbaar met België ), wil dat niet zeggen dat het vrienden zijn . Het is nog steeds dezelfde club die varkenshouders vergelijk met kampbeulen, men heeft nooit afstand van genomen of excuses ervoor gemaakt. Zolang dit niet is gebeurd kunnen zij wat mij betreft nooit een gesprekspartner worden van de sector.

 • putten

  helemaal eens met jordi en w van gemert en mijn vrienden zoek ik zelf wel uit.

 • Rip

  Goed dat vergaderboer een vraagteken achter vriend heeft gezet. Het zullen nooit mijn vrienden worden. Een groep, die zich inzet om je te vernietigen, kan nooit je vriend zijn of worden. Hoogstens gewapende vrede.

 • koestal

  Het paard van Troje,vergis je niet in die lui !!

 • van geleuken

  pp

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.