AlgemeenOpinie

Wakker Dier als vriend?

“Ik krijg het bijna niet over mijn lippen dat Wakker Dier op het ogenblik een vriend van de boer lijkt”, zegt Hanna, “maar we willen nu wel hetzelfde: een betere prijs voor de boer.”

Geen speld tussen te krijgen, deze constatering. Wakker Dier maakt fors reclame tegen de kiloknaller. Die schijnt op het ogenblik weer veel vaker in de schappen van de supermarkt voor te komen. “Niet goed”, vindt Wakker Dier, “daardoor kan aan de boeren geen fatsoenlijke prijs voor het product worden betaald.” Die pleit daarom voor een verbod aan supermarkten om beneden de kostprijs te verkopen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft meteen het antwoord gegeven: ze mag zich van Europa niet bemoeien met de prijsvorming in supermarkten. Actie mislukt, zou je denken.

“Daar denk ik anders over”, meldt Hanna. “Wakker Dier heeft natuurlijk andere motieven dan wij. Ze willen de vleeshouderijsector om zeep helpen. Ze bereiken echter wel dat de consument een schuldgevoel krijgt. Door de actie van Wakker Dier blijft toch bij de burger hangen dat al die kiloknallers niet goed zijn voor het welzijn van de dieren. De boeren worden dan gedwongen om voor een te lage prijs te leveren. Dat gaat natuurlijk ten koste ergens van. Wakker Dier gooit het over de boeg van dierenwelzijn. Dat hoeft voor de boer niet verkeerd te zijn.”

“Je schat de consument te hoog in”, werp ik tegen.”Die kijkt in de supermarkt alleen maar naar de prijs. Buiten de winkel denken ze aan het dierenwelzijn, binnen aan de eigen beurs.”

“Ze zijn langer buiten dan binnen en je hebt alle kans dat er een proces op gang komt in die hoofden. Dat men liever wat meer betaalt voor een product met bijvoorbeeld een keurmerk. Op die ontwikkeling kunnen we meeliften”, probeert Hanna mij te overtuigen.

Ik help het haar hopen. Zeker is dat geklaag van boeren over lage opbrengsten weinig oplevert. Als Wakker Dier met totaal andere bedoelingen daar wel in slaagt, moeten we dat koesteren. Zij hebben in ieder geval meer gevoel voor publiciteit dan wij als boeren en al onze organisaties samen.

Beheer
WP Admin