AlgemeenOpinie

Stiekeme controles FrieslandCampina

“Ik vind het maar niks”, zegt Hanna.”Die stiekeme controles van FrieslandCampina. Onaangekondigd bij een boer komen om te zien of hij zijn zaakjes wel op orde heeft. Dat past niet bij een vertrouwensrelatie tussen de coöperatie en zijn leden. Daardoor wordt de afstand nog groter.”

“Wat wil je dan?”, vraagt Hans. “De aangekondigde controle, zoals nu, heeft ook geen enkele zin. Je zorgt dat de melkstal en  het tanklokaal er proper bij liggen en klaar is kees. Een controle is nu de tijd om alles weer even extra te gaan doen. Dat doen wij toch ook? Wij wachten tot de aankondiging van de controle komt. Dan even hard werken, maar dan ben je er ook weer een poosje vanaf.”

“Voor jou is de controle dus hetzelfde als een APK-keuring van je auto. Die moet verplicht gehouden worden en als de kans op een boete dreigt, ga je naar de garage. Dat is een foutieve instelling. Het moet gewoon altijd goed zijn. Daar moet de zuivelcoöperatie op kunnen vertrouwen. Als dat niet zo is, moet je ook niet verbaasd zijn dat diezelfde coöperatie stiekeme controles gaat doen”, vindt Hanna boos.

Een moeilijk probleem. Hans en Hanna hebben allebei gelijk. Ik moet ook niets hebben van de stiekeme controles. Het lijkt de NVWA wel. En dat van je eigen coöperatie.

Aan de andere kant is het wel zo dat wij het voor de aangekondigde komst van de controleur altijd razend druk hebben om alles op orde te krijgen. Dat betekent feitelijk dat niet alles op orde was. Bovendien heeft de controleur een andere kijk op de eisen waaraan het tanklokaal moet voldoen dan wij. Ik lig niet zo snel wakker van een spinnetje tegen het plafond, maar onze laatste controleur wel. In zijn ogen moet je elke dag met de ragebol door de stal.

Hanna schudt het hoofd. “We roepen het over ons zelf af. Het is kennelijk nodig dat er politieagenten van de eigen coöperatie op het erf komen. Maar maak het dan wat bedrijfsvriendelijker. Kondig van te voren bijvoorbeeld een periode van drie weken aan waarin de stiekeme controleurs zullen komen. Dat werkt preventief.”

Beheer
WP Admin