AlgemeenOpinie

Ondernemen in Rusland

Met niks beginnen en nu 4 miljoen kippen, 15.000 hectare akkerbouw en een paar honderd koeien? Het kan in Rusland, als je goede resultaten draait.

Kansen te over in de landbouw in Rusland. Oneindige vlaktes met goed land, een goed klimaat en een enorme markt voor je product. In alle sectoren liggen hier kansen en mogelijkheden. Het is echter heel anders dan in Nederland, waar je als boer van A tot en met Z in de watten wordt gelegd door een netwerk van veeartsen, adviseurs, loonwerkers, zzp’ers, toeleveranciers, banken en afnemers.

Succesvol ondernemer

In Rusland moet je dit allemaal zelf organiseren. Marco van de Broek is een van de succesvolle Nederlandse ondernemers in de landbouw in Rusland. Hij is als stagiair begonnen en via een aantal projecten nu zelfstandig ondernemer met twee Russische partners. Marco is met zijn partners gestart met vleeskuikens. Ze hebben nu 4 miljoen kuikenplaatsen met perfecte technische resultaten.  Het is een complete integratie, met eigen broederij, vleeskuikens en slachterij en zelfs enkele eigen winkels. Qua resultaten kunnen ze vlot mee in de top van Nederland, en ze zijn de absolute top in Rusland. Op deze manier is er goed geld te verdienen.

Bedrijven cadeau

Om de mest af zetten zijn de drie ondernemers gaan kijken naar land. Ondertussen hebben ze 15.000 hectare om mest af te zetten en eigen voer voor de kippen te telen. Maar in Rusland krijg je bij land ook bestaande bedrijven cadeau. In het geval van Marco en partners een aantal bedrijven met melkkoeien. Zo werden de heren naast kippenboer ook al snel akkerbouwer en melkveehouder. Ook in deze sectoren willen ze tot de top behoren, omdat alleen op die manier geld verdiend kan worden. Dus zijn de grupstallen vervangen door ligboxenstallen met moderne melkmachines en investeren ze fors in apparatuur, kennis en kunde.

Stagiaires gezocht

Voor de ontwikkeling van de akkerbouw werkt Marco samen met Huizing Harvest en Difco. Marco is constant op zoek naar geschikte mensen, dus ook naar stagiaires die hun mogelijkheden in Rusland willen verkennen. Dus wie dit met eigen ogen wil zien, een gezond stukje boerenverstand meebrengt en niet bang is om de handen uit de mouwen te steken en zelf na te denken, is van harte welkom. Zowel voor koeien, kippen als akkerbouw, dus voor elk wat wils.

Op dit moment loopt Gerrit Kooistra stage bij Marco. Onlangs ben ik bij hen op bezoek geweest. Beide heren zijn zeer tevreden.

Beheer
WP Admin