Commentaar

946 x bekeken

Nog geen kwal-gen in haantjes

Wageningen UR krijgt nog geen toestemming om via genetische modificatie een kwal-gen te koppen aan het mannelijk geslachtschromosoom van kuikens.

Eieren met haantjes zouden hierdoor al vroeg te onderscheiden zijn van eieren met hennen. De techniek zou het doden van jaarlijks 30 miljoen eendagskuikens in Nederland voorkomen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) stelt het besluit over de toepassing uit, meldt zij de Tweede Kamer. Eerder kwam zij met diezelfde Kamer in botsing toen zij overwoog goedkeuring te willen geven aan het onderzoek. Genetische modificatie ligt erg gevoelig in de maatschappij. Dit geldt al voor planten ('ja, mits'-principe). Niet voor niks hebben veredelingsbedrijven hun onderzoek in Europa geschrapt. Voor productiedieren geldt in Europa een moratorium.

Laat onverlet dat jaarlijks ruim 30 miljoen haantjes worden vergast. De diertjes vinden een bestemming in huisdiervoer, nertsenhouderij of dierentuinen. Het doden van de haantjes komt met enige regelmaat terug in de publiciteit. Uit enquêtes blijkt dat de huidige methode nu niet zozeer ter discussie staat. Het idee voelt wel ongemakkelijk.

Enkele alternatieven lijken perspectief te bieden en roepen minder weerstand op. Zo kan halverwege het broedproces ook het geslacht al worden bepaald. Het is raadzaam op volle kracht deze techniek praktijkrijp te maken. In de pluimveebranche zit niemand op een nieuw batterij-achtig debat te wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.