AlgemeenOpinie

Jonge boer moet buitenspelen

Verhitte discussies aan onze keukentafel over jonge boeren. Directeur Ruud Huirne van de Rabobank vindt dat ze zich te veel richten op inzet en te weinig op netwerken, samenwerken, opleiden en innovatie. Kortom, het zijn geen vergaderboeren.

“Prietpraat”, zegt Hans.”Hoor de banken eens mekkeren als we niet voldoen aan de financiële verplichtingen. Dan worden we achter de broek gezeten om meer uit het bedrijf te halen. Dat betekent harder werken. Als er geen geld is voor de bank, dan kun je moeilijk gaan innoveren of netwerken. Je kunt niet naar een vergadering gaan en ondertussen de loonwerker op het erf hebben.”

“Die meneer Huirne ziet het breder”, zegt Hanna bedachtzaam. “Hij bedoelt dat jonge boeren vaak even hard werken als de ouders. En wat gebeurt er dan verder aan opleiding? Weinig. In Vrouwen van Nu spreken we vaak over permanente educatie. Dat is voortdurende bijscholing. Daar komt de jonge boer niet aan toe.”

Ware woorden van Hanna. Voor veel boeren valt meer te verdienen achter het eigen bureau, dan aan het werk in de stal. Een boer moet tijd hebben om na te denken over zijn toekomst. Hij moet zijn bedrijf eens vergelijken met hetzelfde bedrijf van veertig jaar terug. Dan is er veel veranderd. Ook hij zal net zoveel moeten veranderen in zijn veertig werkzame jaren.

“Minimaal”, vult Hanna aan. “Veranderingen gaan steeds sneller. Ook wordt alles ingewikkelder. Wie had ooit gedacht dat de invloed van de maatschappij zo groot zou worden op onze bedrijfsvoering? Denk aan milieu en dierenwelzijn. Vroeger gaven de boeren de toon aan, ook in de gemeenteraden. Nu zijn het de burgers.”

“Jullie zijn het dus eens met die Raborakker?”, vraagt Hans verbaasd.

We knikken allebei, terwijl Hanna zegt: “Jonge boeren staan inderdaad vaak te ver van de maatschappelijke werkelijkheid. Een jonge boer heeft ook meestal alleen maar vrienden in eigen kring. Daar moeten ze uitbreken. Bijvoorbeeld met opleiding en netwerken in andere groepen. Daarna komt het innoveren en winst maken op het eigen bedrijf vanzelf.”

Beheer
WP Admin