AlgemeenOpinie

Genadebrood eten uit Brussel

Kandidaat-Europarlementariër Jan Huitema (VVD) zegt dat zijn partij ‘des duivels’ is over de voorwaarden die Europa stelt aan de derogatie. Hij hekelt ook het ondoorzichtige onderhandelingsproces dat voorafging aan het nieuws over de scherpere bemestingsnormen dat vorige week bekend werd en waarvan de gevolgen nog steeds niet helemaal doorgrond zijn.

Wel een beetje slap dat de VVD het niet tegen zal houden in de Tweede Kamer, maar de kritiek is terecht. Onlangs beklaagde ook CDA-Europarlementariër Esther de Lange zich over de achterkamertjespolitiek van de Europese Commissie en het nitraatcomité. De staatssecretaris verdedigde zich toen door te zeggen dat zij verantwoording aflegt tegenover de Tweede Kamer. Maar we weten nu wat dat inhoudt: slikken of stikken.

Het is zeer terechte kritiek en een serieus punt. Het belang van de derogatie voor de hele veehouderijsector is groot. Daar mag je iets voor inleveren. Maar zoals het nu gaat, lijkt het te veel op genadebrood eten uit Brussel. Als het dan een kwestie is van – politieke – onderhandelingen, doe dat dan in alle openheid, zodat boeren en burgers kunnen zien welke belangen op welke wijze tegen elkaar worden weggestreept. Dan staan ook de belangenbehartigers die dachten dat ze nog iets in te brengen hadden, niet in hun hemd zoals nu feitelijk wel het geval is.

Beheer
WP Admin