Redactieblog

2328 x bekeken 7 reacties

Focus grasoogst is eiwit

Voorjaar 2014, bijzonder vroeg zonder noemenswaardige winter. De een bejubelt het en geeft dat als oorzaak aan van de geringe bijensterfte. De ander betreurt het wegblijven van de vorst en voorspelt structuurproblemen met de grond en moeilijke zaadbedbereiding. Ook grotere insectenpopulaties zouden gevolg van de zwakke winter zijn.

Bij ons zijn de zwaluwen al in groten getale teruggekomen. Deze vogels geven twee keer vreugde; met  komen en gaan. In de herfst, oktober vorig jaar, konden we ze uitzwaaien, ze hadden rijkelijk gebroed, sommigen drie keer en 32 telde ik in de paardenschuur met vier boxen. Ook acht nestkastjes, al bewoond en met eieren, gisteren voorzien van een spijkermatje om te voorkomen dat de kat ze er uitlepelt. Nu maar hopen op veel vliegvlugge insectenvretertjes.

Voor een klein deel zit het gras al weer aan de kuil. Deze week zal, wanneer het weer niet te veel tegenzit, het meeste er wel af gaan. Gras is niet uitgewinterd, er is vocht en voeding genoeg, de grond is begaanbaar, het kan een goede eerste snee worden. Werkzaamheden komen wel gelijk met mais zaaien, het wordt topdrukte. Dit doet een beroep op de stressbestendigheid van de loonwerkers, die krijgen wat voor de kiezen.

Voor de meeste graskoeboeren is de afweging tegenwoordig niet zo moeilijk. Gaan voor goed eiwit en zo'n 35 procent drogestof is de focus. Niks is zo goedkoop eiwit als graseiwit en koeien willen ervan geven. Te hoog drogestofgehalte is lastig voor koeien, ze vreten minder en daarnaast, broei bederft veel kwaliteit. Natuurlijk telt massa ook, maar een grasboer kan vijf keer oogsten als hij alleen maait en nog vaker wanneer hij ook weidt. De voedingsstoffen kunnen zo goed worden benut. Wat meer uitgegroeid product komt er vanzelf wel bij gedurende het seizoen. Voor prik deugt dit product vaak niet en dan moet dat op een andere manier verworven worden.

In het voorjaar moet je je slag slaan. Wanneer de vogels weer gaan, is oogsten graslandverzorging, dan heb je het product te accepteren.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Bij de huidige omstandigheden staat er in het rivierengebied van Gelderland ook tussen 1-10 mei nog een kwalitatief hoogwaardig gewas te velde. Het is aan de ondernemer om een maaidatum te kiezen die past bij zijn strategie, (bemestingsniveau, grondsoort en grondkwaliteit en gewenst produkt). Dat is een van de weinige facetten van ondernemerschap die de moderne boer nog rest. Niet naar de buurman kijken, maar naar de eigen omstandigheden.

 • farmerbn

  Nu mogen we nog zelf kiezen wanneer we maaien ; in de toekomst de SP want als iedereen maait op het juiste moment hebben de insecten en de vogels geen lang gras meer en dat willen de ecolo's niet.

 • pinkeltje

  Nee, je moet zoals dat nu in bermen ook al wel gebeurt in een perceel wat stukken overslaan en die pas later maaien. Dan kunnen de insecten in het langere gras overleven cq wegkruipen en kun je moderne landbouw combineren met ecologische doelstellingen. Ik hoop maar dat de SP het niet leest want dan gaan ze het nog voorstellen ook!

 • koestal

  grasoogst is eiwit,maisoogst is zetmeel,maar hoe nu met de aangescherpte derogatie ?

 • Zuperboer

  @farmerbn: Misschien kunnen we naar een centraal geleide systematiek, waarbij de te maaien percelen worden aangewezen door een SP-weideman. Bij voorkeur met een rode band om de bovenarm. De Eu begint toch steeds meer op de USSR te gelijken, dus wat dat betreft zijn de omstandigheden ervoor al wel aanwezig.

 • gerrit.lammertink1

  Gelukkig voor de loonwerker zijn we niet allemaal gelijk! Maar het is nu goed weer en dat weet je niet of dat zo blijft de komende weken!
  Wie nu vroeg oogst met een toch goede opbrengst heeft als het even meezit voor 1 juni de tweede snede ook onder het plastic en daarmee de basis gelegd voor een goede productie dit jaar en niet te vergeten na 1 april 2015!!!!

 • Zuperboer

  @gerrit.lammertink1: Juist dat is niet waar. Ik zie onderweg gemaaide percelen waar de beregening op staat. Die zouden met een gewas erop op dit moment nog volop doorgroeien omdat een grasgewas dat de grond volledig bedekt veel meer water omhoog kan halen en omzetten dan een kale weide. Je teelt toch geen gewassen om ze vroegtijdig te oogsten? Ik geef toe dat het zeker voelt om te maaien als de zon schijnt, maar dan hadden we half maart al met de maaier het land in gemoeten. Het is logisch om bemestingsniveau, teeltdoel en oogsmoment op elkaar af te stemmen. Mooi maaiweer is het in Nederland op 320 van de 365 dagen per jaar.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.