AlgemeenOpinie

Een hogere WOZ aub

Het moet niet gekker worden, denk ik als ik het bericht lees dat er bij gemeenten verzoeken binnen komen om de WOZ-waarde hoger vast te stellen. Wie wil er nu een hogere WOZ-waarde?

Dat betekent toch alleen maar meer en hogere belastingen. En dat wil volgens mij niemand. Blijkbaar wel dus. En als je je er wat verder in verdiept, dan valt het wel te begrijpen dat sommige mensen een hogere WOZ-waarde willen.

Bijvoorbeeld diegene die zijn pand wil verkopen. Een lage WOZ-waarde draagt niet echt bij aan een hogere verkoopopbrengst. Het is voor potentiele kopers alleen maar een aangrijpingspunt om lager te starten in de onderhandelingen. Nee, dan liever een wat hogere WOZ-waarde en zelf met een “vriendelijker” vraagprijs komen. Dat verkoopt toch iets gemakkelijker.

Een andere groep die graag een hogere WOZ-waarde wil, zijn diegenen waarvan het “huis onder water staat” en die een nieuwe renteperiode vast moeten zetten. Veel banken schroeven de rente omhoog als het onderpand minder waard is dan de lening.

In dit soort situaties is het goed te begrijpen dat iemand een hogere WOZ-waarde wil. Helaas ben je dan wel afhankelijk van de goede wil van de gemeenteambtenaar. Bezwaar en beroep is namelijk niet mogelijk.

Als je bezwaar wilt maken dan moet er een zogenaamd fiscaal belang zijn. Met andere woorden: de aanslag/waardering moet te hoog zijn en daardoor moet er uiteindelijk ook teveel belasting betaald worden. Tegen een te lage WOZ-waardering kan geen bezwaar gemaakt worden. Het schijnt dat gemeenteambtenaren ook niet zomaar meewerken aan verzoeken om de WOZ-waarde hoger vast te stellen ook al levert het voor de Gemeente zelf alleen maar financiële voordelen op.

Toch jammer dat je als burger in deze situaties afhankelijk blijft van de goede wil van een gemeenteambtenaar.

Beheer
WP Admin