AlgemeenOpinie

Dijksma loopt derogatie-schade op

Sharon Dijksma’s tweet ‘Derogatie zojuist in Brussel door lidstaten geaccepteerd, na hard werken en onderhandelen. Belangrijk besluit voor NL en toekomst sector’ krijgt een naar bijsmaakje. Vorige week woensdag overheerste nog opluchting. Het was gelukt.

Nederlandse veehouders mogen afwijken van de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Weliswaar met de eis dat veehouders over 80 procent grasland moeten beschikken en dat dierrechten behouden blijven, maar anders zou het niet zijn gelukt.

Eind van de week ontdekte Boerderij in Brusselse stukken nog een onbekende aanscherping: derogatiebedrijven mogen geen fosfaatkunstmest gebruiken. Dit jaar al niet. Vooral in mais wordt deze bemesting toegepast. De sector is terecht witheet. Dijksma heeft nooit een woord gezegd over fosfaatkunstmest. Over het effect op de gewasopbrengst verschillen de meningen; unaniem is de verontwaardiging over de communicatie.

De vraag is: Hebben haar ambtenaren zitten slapen? Snappen zij de impact van de maatregel? Hoe zit het met hun praktijkkennis?Dijksma heeft in de ‘onderhandelingsfase’ de landbouwlobby bewust afzijdig gehouden. Deze insteek lijkt zich nu te wreken. Na de 230 kilo stikstof voor het Zuiden en de 80 procent-eis komt deze derde onaangename verrassing.

Het vertrouwen in Dijksma en haar ministerie van Economische Zaken als landbouwvertegenwoordiging krijgt hiermee een fikse knauw.

Beheer
WP Admin