AlgemeenOpinie

Derogatie met een boodschap

Goede mest stinkt niet; als je in stront begint te roeren, gaat het stinken. Dit zijn twee uitspraken waar waarheid in schuilt. Zo hoefden we niet verbaasd te zijn toen mevrouw Dijksma terugkwam uit Brussel met de nieuwe derogatie, de onderbouwing kent argumentatie waar waarheid in schuilt.

Natuurlijk, het past ons niet. Aan de andere kant kan Dijksma ook niet voor de zoveelste keer zeggen dat Nederland op de goede weg is, terwijl nitraatmeetgegevens van grondwater nog steeds onvoldoende zijn in bepaalde streken van ons land. De hoge nitraatgehaltes moeten naar beneden. Je kunt je afvragen of de 230 kilo/N uit dierlijke mest hier de adequate regel voor is, terwijl de totaal aanwending N gelijk blijft. Ook de 70/30-regeling, die naar 80/20 gaat, was te verwachten. Sinds jaar en dag wordt derogatie geoogst onder de voorwaarde dat er een miljoen hectare grasland moet zijn. Nu loopt dat de laatste jaren terug en ja, als je dan de nieuwe derogatie wilt verdienen, moet er daarop toch nieuw beleid worden gevoerd.

Met deze maatregel valt met een beetje creativiteit best te boeren; afspraakje met de loonwerker, het kost je dan een beetje plaatsingsruimte. Je kunt je ook afvragen of je met minder mais in het rantsoen ook kunt boeren, dan doet het nog minder pijn.

Onbegrip kan ik me ook voorstellen. Boeren op zandgronden, die met gras nauwelijks 7 tot 10 ton drogestof vanwege de bodemvruchtbaarheid konden oogsten, konden met mais beter boeren: 12 tot 15 ton. Voor hen zijn de druiven zuur. De generieke fosfaataanwendingsnormen treffen ons allen, op gras- en bouwland. Boeren wordt meer fine-tuning.

Zwaar getroffen zijn de varkens- en kippenhouders. Zij houden het dierrechtenstelsel – hoe krom ook – tot 2018, terwijl veel van deze dierhouders hun mestprobleem met mestverwerking hebben opgelost. Hun dierrechtensysteem is aan derogatie – begrijpt u het -gekoppeld.

De nieuwe derogatie kwam onbegrijpelijk laat. De boodschap die we eind maart hebben gekregen is dat het ernst is met het mestbeleid, dat de volgende derogatie niet binnengehaald wordt, tenzij we op milieu- en mineraalgebied echt stappen maken. Dat houdt in dat Dijksma bewerkte mest een andere status moet geven en dat de bedrijfskringloopwijzer voor elke boer een ‘must’ is. Dan kunnen we kunstmest- gebruik en soja-importen minimaliseren en daar is het milieu bij gebaat.

Beheer
WP Admin