AlgemeenOpinie

Belang Europa buiten kijf

Het is nogal bon-ton in Nederland om af te geven op Europa en op de EU, in de aanleiding naar de Europese verkiezingen.

Met name één partij denkt flink te gaan scoren via deze euroscepsis. De heren en dames in Brussel hebben hier genoeg aanleiding voor gegeven in het verleden. Voldongenfeitenpolitiek in verband met uitbreiding; rare richtlijnen waar iedereen mee in zijn maag zit.

Maar daar staan grote winstpunten tegenover. De eurocrisis lijkt enigszins onder controle. Er zijn belangrijke handelsakkoorden gesloten, zoals met de VS. Zoiets is ondenkbaar zonder een eensgezind blok. En nu in de internationale politiek spierballen het weer steeds meer gaan winnen van redelijke onderhandeling, is de EU alleen maar winst.

Dit voorjaar vieren tien landen hun tienjarig lidmaatschap. In landen als Polen zijn de zegeningen van de EU onmiskenbaar. Er is een enorme ontwikkeling geweest, met name ook in de agrarische sector. Tegelijk zijn wij er hier niet minder van geworden.

Er is alle reden om kritisch te blijven op de Brusselse bureaucraten maar er staat ook een heleboel tegenover om de handen over dicht te knijpen. Gelukkig blijkt dat de meeste partijen die aan de verkiezingen meedoen dit inzien.

Beheer
WP Admin