AlgemeenOpinie

Zorgen dat we goedkoop eten leveren

Het lijkt zo mooi, een romantische landbouw, klein van schaal, overzichtelijk en hoge prijzen voor de boer. In Zweden is dat voor een groot deel het geval.

De regering van Zweden wil dat ook graag zo houden. Boeren, die een streekproduct leveren, boeren met een neventak in de toeristische branche en boeren, die produceren voor de nichemarkt. Dat moet dan voedsel van hoge kwaliteit zijn.

Het andere voedsel importeert Zweden. Ongeveer 50 procent van de totale voedselconsumptie komt uit andere landen. De regering is er gelukkig mee. Anders zou het eten veel duurder worden en dat is niet goed voor de Zweedse economie.

Ziedaar, een voorbeeld van een land dat het anders doet dan wij. Ook daar wordt de boerenstand kleiner en stoppen er veel bedrijven. De regering is er blij mee. Er kan dan nog meer goedkoop voedsel in andere landen worden gekocht. Geen steun van de regering dus voor verbetering van de positie van de boeren. Die moeten het zelf voor een groot deel maar uitzoeken. Want het is geen vetpot.

Een heel verschil met ons land. Wij zijn driftig bezig de kostprijs te verlagen. Degenen die verlangen naar de Zweedse maat van de bedrijven stoppen en sterven langzaam uit. De grote rendabele bedrijven blijven over. Goed voor het inkomen van de boer en goed voor de werkgelegenheid. Plus de aandacht van de overheid.

Zo zijn wij op de goede weg. Ik moet er niet aan denken dat wij zouden kiezen voor het Zweedse model.

Beheer
WP Admin