Commentaar

3258 x bekeken 18 reacties

Wie betaalt rekening boycot?

De Europese Unie bevriest tegoeden van 21 machthebbers uit Rusland en de Krim. Eind deze week staan in Brussel nieuwe sancties tegen Rusland op de agenda van de Europese regeringsleiders.

Een actie tegen Russisch president Vladimir Poetin kan niet uitblijven na de bezetting en onwaarschijnlijk uitslag van het referendum over aansluiting van de Krim bij de Russische federatie.

Toch rijst de vraag of economische sancties het juiste middel zijn. Politiek klinkt het allemaal erg stoer, maar de vraag is wat het effect is en wie daadwerkelijk wordt geraakt? Rusland speelt de bal waarschijnlijk net zo hard terug. Het is niet denkbeeldig dat Poetin de grens sluit voor producten uit Europa. Ondernemers en sectoren met afzet naar Rusland zijn daarvan de dupe. Rusland is voor de land- en tuinbouw een belangrijk afzetgebied. Nederland exporteert in 2013 voor 6,8 miljard euro naar de Russische federatie.

Behoort een dergelijk scenario tot het bedrijfsrisico? Ja, blijkt. Maar het is onrechtvaardig voor de ondernemers die fors investeerden in handelsbetrekkingen met de Russen. Ondernemers die hiertoe nota bene werden aangemoedigd met handelsmissies onder leiding van koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte.

Ook dreigt een prijsval voor sommige producten in Nederland. Het is directe schade voor primaire ondernemers. Zij betalen de echte rekening. En niet degenen die roepen dat economische belangen de politieke keuze niet mag betalen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als de politiek zorgt voor schade ,dan zullen ze dat moeten vergoeden door bv die producten te kopen die anders naar Rusland zouden gaan. Hierdoor wordt de markt niet verstoord.Nu is het zo dat de politiek lawaai maakt en de ondernemers de prijs betalen. Ben toch al tegen sancties want toen de Amerikanen Irak binnenvielen (was ook illegaal) gebeurde er niets. Links protesteert en rechts moet dokken!

 • pinkeltje

  Kon nog wel eens meevallen. Handelsmissie in mei gaat voorlopig gewoon door. En hoewel het politiek bepaald niet correct is gaat Poetin de Krim niet meer opgeven. Dat weet iedereen, inclusief de politici die pleiten voor allerlei maatregelen. Poetin is waarschijnlijk slim genoeg om te weten dat hij niet te kust en te keur kan annexeren dus na een periode van onrust zal het tot een nieuwe realiteit komen. De huidige regering en ook die in de nabije toekomst in Oekraïne bestaat ook niet louter uit lieverdjes die zich belangeloos voor het welzijn van het land inzetten dus we moeten ons ook niet al te veel voor hun kar laten spannen.

 • gerjan slingenbergh

  Als je 70 % van de nationale productie wilt exporteren loop je zulke risico's.

 • alco1

  Als je niet denkt aan het exporteren Gerjan ben je binnen de kortste keren niet meer van betekenis en zullen vooral werklozen, gehandicapten en ouderen hiervan als eerste de dupe worden.

 • ikkethuis

  De laatste jaren draait het vooral om het ego van de bestuurders in Brussel, heb ik het gevoel. dat er zoveel mogelijk landen bij de EU moeten komen. Maar is dit wel het beste voor de (oude) EU en het betreffende land. Daar zet ik grote vraag tekens bij. Laat zo n land als oekraine, wat behoorlijk corrupt is, maar bij rusland horen., Hoeven wij als Nederlanders er ook niets aan te betalen

 • Mozes

  Ikkethuis, het gaat in de eerste plaats om wat de bevolking van Oekraïne zelf wil. Op de Krim en enkele oostelijke provincies is de meerderheid voor Rusland. In de rest van het land is de meerderheid voor Europa.
  Een splitsing lijkt mij onvermijdelijk.

 • Zuperboer

  De top van het bedrijfsleven en de top van de politiek leven samen met een zwaar gefinancierd deel van de topsporters en filmwereld in een deel van de samenleving, waarbij ze op een glazen vloer lopen. M.a.w. beloningen/gedragingen zijn totaal onvergelijkbaar met de rest van de samenleving. Wij vergapen ons er aan, maar wat er gebeurt is dat een flinke geldstroom buiten de samenleving om aan het rondmalen is. De rijke russen(inclusief Putin) hebben er ook flink aan deelgenomen door exorbitante zelfverrijking, maar het is een verschijnsel dat sinds de jaren '80 een enorme vlucht heeft genomen. Als boeren ondervinden we dit al jaren bv.door de wijze waarop beleidsbepalers(Kroes, NMA) en banken en hun medewerkers zich t.o.v. melkveehouders gedragen. Met een air van superioriteit wordt er op mensen neergekeken, die feitelijk de fysieke produktie van onze samenleving waarborgen. Als deze mensen zelf eruit gezet worden bij hun organisatie zijn het vaak zielige hoopjes mens die door hun werkgever zijn uitgebuit. Jammer maar dit is de constatering. Onze samenleving is doorgeslagen. We hebben geen defensie meer nodig, dienstplicht kon wel afgeschaft. Een deel van de jeugd is ontspoord door gebrek aan discipline. Hier moeten de prioriteiten liggen en niet bij het binnenharken van ex-soviet republieken. We moeten op een normale menswaardige manier zaken blijven doen met Rusland en zorgen voor blijvende sociale stabiliteit in onze eigen samenleving.

 • bertes

  dank aan poetin. zijn er niet meer dode gevallen. anders was het heel anders afgelopen. met twee volkeren tegen elkaar

 • agratax2

  Heeft Poetin al niet aangegeven dat hij onze landbouwproducten liever niet heeft. Eerst om duistere redenen een verbod op pootaardappel import, daarna een verbod op de inport van zuivel omdat de hekken rond de fabrieken te laag zouden zijn. meer dan 20 jaar waren ze hoog genoeg om de bacterieen buiten de deur te houden en nu in eens niet. Wat wordt de volgende maar dan onmogelijk te nemen hindernis in dezen? Als wij nu weer gaan navel staren en alleen danken aan de Euro's heeft Poetin de Baltische staten ingelijf voor wij met de ogen knipperen. Doen we weer niks ookal zijn het leden van de EU en NATO och jammer dan het betreft maar enkele miljoenen mensen. Zolang op deze wijze de wereld maar bovenal onze bankrekening denken te redden, werken we ons steeds veder in de nesten. Maar erger wat zijn al onze dure allianties waard, die 60 jaar hebben gekoesterd als de oplossing tegen oorlog in Europa.

 • agratax2

  Bezit de Nederlander dan echt maar een ideaal; GELD en zijn alle andere idealen ondergechikt daaraan? dan Poetin die zijn ideaal durft te verwezenlijken ookal kost het geld of erger. Laten we eerlijk zijn lang niet alle Russen staan achter hem en als ze merken dat dit soort acties hen geld gaat kosten op termijn, zal de vreugde omslaan.

 • agratax2

  Mozes heb je bewijs voor je bewering dat er in de Oostelijke Oblasten van de Oekraine en meerderheid voor aansluiting bij Rusland is? Realiseer je je wel dat als de Oostelijke delen zijn toegevoegd aan Rusland er weer een nieuw Oostelijk deel met etnische Russen en dat daar dan weer bonje wordt geschopt? Zo als in alle gebieden van de ex Sovjet staten zal gebeuren terwijl wij toekijken en denken Oh God mijn Bankrekening.

 • Mozes

  Agratax, er zullen inderdaad weer nieuwe oostelijke gebieden ontstaan waar etnische Russen wonen. Maar in deze nieuwe oostelijke gebieden zijn de Russen ver in de minderheid en zullen zich moeten schikken naar de meerderheid die bij Oekraïne wil blijven.

 • martensDLD

  Goed voor de tarwe prijs zou ik zeggen

 • ed12345

  Agratax helemaal met je eens :eerst de oost blok landen bij Europa voegen evenals de 3 baltische staten ,uit economische belangen ,zeker maar ook om de vrede te garanderen . en dan als het spannend wordt tegen die jongens zeggen ;Sorry maar wij kunnen je nu niet helpen want het kost ons centjes voor mij is nog steeds een man houdt zijn word.In Irak zijn de Polen, ondanks hun zwakke financiele situatie, ook direct meegegaan ,en ze nu misshien aan hun lot overlaten,Ik hoop toch dat we meer eigenwaarde hebben Niet vergeten dat zover ik weet de USSR na de oorlog alleen oostenrijk heeft vrij gegeven de rest hielden ze mooi onder controle ,tot dat ze financieel falliet gingen en ze onder Gorbartshov weer zelf beschikking kregen .Engeland ,USA en Frankrijk zijn na de oorlog direct begonnen om west Duitsland en later Oostenrijk weer op eigen benen te zetten

 • jrboer

  De reactie van Zuperboer zet wel aan het denken. Met name dat stuk over de geldstroom die buiten de samenleving om aan het rondmalen is.
  Er zijn echter ook mij die groep grootverdieners mensen die keihard werken voor hun geld en daar heb ik dan ook weer geen moeite mee. Als het dan ook maar weer wordt uitgegeven dan komt het ook wel weer in de samenleving terecht.
  Wat betreft het artikel ben ik het eens met de auteur. Ik ben bang dat ook de zuivelsector gaat mee betalen aan deze soap. Cees 't Hart heeft ons het eerste halfjaar nog een melkprijs belooft van 40+ maar ik moet het nog zien wanneer de strijd echt los gaat barsten...

 • ed12345

  zuperboer Wat bedoelt u met Soviet republieken ?de Oekraiene of ook de Oostblok landen ,want dan ben ik het echt niet met u eens .Dat waren voor de oorlog alle eigen onafhankelijke landen maar toen het Rode Leger de Nazis er uit terug gedreven had zette Stalin gelijk zijn mensen er neer
  en gaf ze nooit meer hun vrijheid terug ,we hoeven maar terug te denken aan de opstand in Hongarije in ik meen 1956
  Het Rode leger hing gewone burgers op aan lantaarnpalen
  in Boedapest .Hebben deze mensen recht op een democratisch bestuur ik dacht van wel ,maar direct toegeven dat de corruptie daar nog lang niet onder controle is

 • gjcamps

  Ik ga elk jaar met de auto naar de Krim op vakatie, mijn schoonfamilie woont er. Het is altijd al een autonome republiek geweest, je hebt twee wegen waarbij we altijd even moeten stoppen voor een controle. Als je ziet wat er in Kiev gebeurt is met ongeveer 100 doden dan denk ik dat de situatie in Krim heel keurig en korrekt is verlopen. Het merendeel van de bewoners spreek russische en het merendeel van de touristen komt uit Rusland en Wit-Rusland. Prima dat ze gekozen hebben voor aansluiting bij Rusland. Nu moet de rest van Ukraine nog kiezen, dat gebeurt in Mei, ik hoop dat tot die tijd er geen radicale acties of verdere provocaties komen van 'politici' zonder mandaat. Wij als Westerlingen moeten ons zo min mogelijk met deze interne aangelegenheden bemoeien.

 • Elevage

  Juist gjcamps: wij moeten ons niet bemoeien met dit soort aangelegenheden en deze landen onze normen opleggen!!!
  Alsof onze waarden de enige zaligmakenden zijn.

  Wanneer bevrijden we noord/zuid Korea???

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.