AlgemeenOpinie

We zijn te bescheiden

“We zijn toe aan een reputatiemanager”, verzucht Hanna. “Negatief nieuws over de landbouw wordt zo uitvergroot dat het de overhand krijgt.”

Helemaal mee eens. Er is veel goed nieuws, dat wordt overschaduwd door ophitsende rubrieken en mensen in de media. Denk aan Radar, met Antoinette Hertzenberger. Getrouwd met Nico Koffeman, Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Dan zijn we meteen bij de volgende gevaarlijke vrouw: Marianne Thieme. Een wolf in schaapskleren. Met haar knappe verschijning en redelijke gezicht vertelt ze de meest vreselijke dingen over ons. En ze krijgt medestanders in de Tweede Kamer.

Allemaal zijn ze op een of andere manier verbonden met Wakker Dier, die gesubsidieerd oorlog voert tegen de landbouw. Kortom een clubje inteelt, dat veel meer invloed heeft dan hun aantal en denkbeelden rechtvaardigt.

“En dat terwijl de burger best positief denkt”, zegt Hanna. “Men vindt ons een hardwerkende sector, die bezig is met duurzaamheid. Onze producten koopt men graag. TNS-Nipo peilde de meningen: we krijgen een 7,6. Een prima cijfer.”

Hans oordeelt: “Wat ons echt dwarszit zijn de fraudeurs in eigen kring en de boeren die geen antenne hebben voor maatschappelijke ontwikkelingen. Mestfraude is dodelijk voor ons imago. Ze moeten de daders streng straffen. Evenals de fraudeurs met vlees. Mengen met vlees van zieke paarden, zoals slachterij Van Hattem deed, is dodelijk. Het is goed dat die fabriek failliet ging.” Hij vervolgt: “Ik vind ook dat boeren die de weidegang niet willen daarvoor afgestraft moeten worden. Via een behoorlijk lagere melkprijs. De maatschappij wil de koeien in de wei, dus moeten ze in de wei.”

Omdat deze column de richting uitgaat van het negativisme wijs ik op de positieve kanten van de sector. We zijn een stabiele groeimotor voor de Nederlandse economie. We zijn de enige commerciële sector, die is gegroeid sinds in 2009 de crisis uitbrak.

Hanna knikt: “Dat moeten we uitdragen.”

Maar niet door een reputatiemanager. Daar heeft de Rabo zich al belachelijk mee gemaakt.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin