AlgemeenOpinie

Wat de burger wil

De inwoners van Overijssel staan achter schaalvergroting in de landbouw, zolang die maar niet ten koste gaat van dierenwelzijn en landschap. Dat blijkt volgens Natuur en Milieu uit een enquête onder 600 inwoners van deze provincie over de landbouw.

Een dergelijke enquête roept in eerste instantie vooral irritatie op. Is het niet een beetje te toevallig dat deze uitslag precies overeen komt met wat deze milieuorganisatie zelf ook beoogt? De burgerij wordt ingezet om het eigen standpunt kracht bij te zetten. En waarom moet zo nodig iedereen een mening hebben over boeren en over landbouw? Dat is toch met andere beroepsgroepen ook niet zo?

Daar zit iets in, maar het verandert er niks door. De landbouw zit onder een glazen stolp, de burgerij kijkt mee en laat van zich horen. Dat is haar goed recht. Kunst is om dit serieus te nemen, en waar mogelijk in de goede richting bij te buigen. Dat de goegemeente soms gewoon niet snapt waar het om gaat, moet je dan maar voor lief nemen. De Overijsselaren zien mestvergisting als oplossing voor het mestprobleem. Een misverstand. Zo wordt er in alle discussies over landbouw – over veehouderij of over bijvoorbeeld gewasbescherming – veel onzin verteld. Andersom ook trouwens, vanuit de landbouw worden halve waarheden soms voor hele verkondigd. Denk aan de luchtwassers die niet aan staan.

Maar er zit ook een goede kant aan. Een open discussie biedt kans om de juiste informatie voor het voetlicht te brengen – voor alle partijen.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin