Redactieblog

3031 x bekeken 9 reacties

Plofkoe

Dat je nooit te oud bent om te leren, is een waarheid als een koe. Zelfs voor een koeienboer gaat dit op. En als landbouwer ben je net wat meer geïnteresseerd in ons dagelijks eten dan de gemiddelde consument. Daarom kijken wij graag naar het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde.

Al is het alleen om de bewust onnozele vragen van de reporters. Wat lijkt het me heerlijk om zo'n programma te mogen maken. Net doen of je er geen snars van begrijpt en op die manier de meest bijzondere uitspraken aan de deskundigen ontlokken, die duidelijk groeien in hun rol tijdens het interview.

Dat dat soms leidt tot een wel heel aparte kijk op de werkelijkheid, bleek vorige week wel weer. Een kaasetende kijker wilde de waarheid achter belegen kaas kennen. Hoe kan het dat belegen foliekaas zo anders smaakt dan belegen Noord-Hollandse of belegen boerenkaas? Het verlossende antwoord kwam uit een superchique kaaswinkel. De goedkoopste kaas wordt gemaakt van melk van plofkoeien. Dit zijn geen Holstein-Friesians volgens de mevrouw. Nee, dit zijn koeien die wel 90 liter melk per dag geven. Ik verslik me ter plekke in mijn slokje koffie en begin dan hard te lachen. "Die boer willen we graag ontmoeten!", grapt Wijnand.

De reporter zet gedurende de uitleg hoe langer hoe meer zijn lekengezicht op. "Dus van die plofkoe kun je geen goede kaas maken", eindigt de dame haar betoog. Ze vergeet ter plekke dat haar gewone belegen kaas ook een kaas is die in een fabriek gemaakt wordt. Of kent zij alle koeien persoonlijk die de melk leveren voor haar kaas?

Ik kan me alleen maar enorm verbazen over de uitspraken, maar vindt het ook schadelijk voor de sector. De gemiddelde kijker onthoudt van haar hele verhaal maar twee dingen: plofkoe en 90 liter. Moeten we ons nu weer gaan verdedigen dat onze koeien de 90 liter echt nooit halen? Dat zelfs 30 tot 40 liter meer is dan de normale gemiddelde koe geeft per dag, zoals zij beweert? En dat melk uitbetaald wordt naar gehaltes en niet naar plas? Ik besluit haar een mailtje te sturen. Want ook zij is nooit te oud om te leren. En als zij me kan vertellen waar die 90 liter-koe woont, laat ik het u direct weten. Dan gaan we haar met zijn allen bekijken.

Laatste reacties

 • somporn

  De meeste consumenten hebben de mond vol over hoe de boer alles zal moeten doen,
  weiden,dierenwelzijn, enz, enz.
  Maar hebben alleen geen enkel benul van hoe het werkelijk gaat op een boerderij.
  Eigenlijk zal er eens een serie moeten worden gemaakt over het boeren bedrijf zodat de mensen eens werkelijk zien wat een boer en hoe een boer alles moet doen om te zorgen dat er melk of vlees in het mandje bij de consument ligt.
  Dan zal zo een kak madam in een
  superchique kaaswinkel niet zulke achterlijke uitspraken doen als een plofkoe die zogenaamd mindere kwaliteit melk zal leveren omdat ze 90 liter melk zal produceren ( wat een dom verstand)

 • Fermer

  Laatst vertelde ik het al bij een ander item: geef het verhaal over de boer en de boerderij een goede en eerlijke verplichte plek binnen het onderwijs. Daar kan nog heel veel aan verbeterd worden. En dan wel de juiste informatie geven aan de leerlingen. Zo kan je ook een kritische houding bij de burger kweken, ook ten aanzien van wakker dier e.d..

 • richtr

  Hoe moet ik mij zoon plofkoe voorstellen? een kleine koe (jersey formaat) met een uier met 12 spenen over de hele lengte onder de koe?

 • Mels

  Nee,men is bezig om een Topig met een HF te kruisen via gentransplantatie,dan kan er pas melk uit een vroeiken komen. Ik heb deze naam voor deze nieuwe door de mens gemaakte diersoort al gedeponeerd.

 • W Geverink

  Ha Ha je lacht je te barsten om die stedelingen. Plofkoe? Als er een koe zou bestaan die 90 liter perdag geeft noem je die geen plofkoe maar een KNALkoe!

 • Bart van Dijk

  op zich is die 90 liter nog niet zo verkeerd! nu kun je tegen de burger zeggen dat jouw koeien maar 40 liter geven!

 • emieljh

  Gevalletje PLOF-consument.
  Praat Liefts Over Fabels.

 • veldzicht

  Harm #2, landbouw voorlichting een verplichte plaats in het onderwijs?
  pas dan maar op dat wakkerdier of Thieme met consorten er geen grote vinger achter krijgen dan kom je echt van de regen in de drup.
  ongelooflijk wat een onzin die lui uit kunnen kramen.

 • Elevage

  Het zou de keuringsdienst van waarde sieren als ze dit soort uitspraken gaan controleren bij de boer, en dan uitzenden op tv uiteraard!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.