AlgemeenOpinie

NVWA-baas kletst uit zijn nek

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zit in de problemen. Er is een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid op komst waarbij de organisatie flinke tikken krijgt. Het komt erop neer dat de fusie tussen de verschillen controleorganisaties – voedsel en waren (VWA), plantenziekten (PD) en AIVD – niet is gelukt.

En wat doet dan de baas, Harry Paul, van deze organisatie? Hij slaat wild om zich heen richting vleesverwerkers en nog meer naar de boeren. Wat een onzin. Hij zou de blik naar binnen moeten richten en daar de zaak op een rijtje zetten.

Niets daarvan. Hij leidt de aandacht af. Hij spreekt zijn zorg uit over de moraliteit van boeren en verwerkers. Het respect voor dieren zou hoger in het vaandel moeten, ook als dat leidt tot een lagere productie. “Het dierenwelzijn moet worden verbeterd”, zo zegt de moraliserende heer Paul.

Foute boel. Hij valt daarmee twee groepen af. Ten eerste zijn baas, de overheid. Die maken kennelijk wetten die hij te zwak vindt. Hij beweegt zich op politiek terrein en dat hoort niet. Hij moet zorgen dat de wetten nageleefd worden, niet meer en niet minder.

Ten tweede doet hij de boeren onrecht. Hij scheert ze over één kam. Hij veroordeelt de hele sector, terwijl er sporadisch uitwassen zijn. Die moet hij opsporen, dat is zijn taak. Degenen die het goed doen geeft hij een dreun. Weinig motiverend!

Daarom, meneer Paul, terug in uw eigen hok. Zorg dat u uw zaakjes op orde krijgt. En motiveer uw medewerkers. Niet met de suggestie dat de hele zuivel- en vleesketen verrot is met mensen met een gebrek aan moraal. Hoe kunnen de controleurs dan nog met een onbevangen blik hun werk doen?

Eerst u eigen tuintje wieden, meneer Paul, en dan pas het openbaar groen. Want dat ziet er in de landbouwsector best goed uit.

Beheer
WP Admin