AlgemeenOpinie

Leeg

In een rapport van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra staat dat er heel veel agrarisch onroerend goed leeg komt te staan in de nabije toekomst.

Daar zijn twee problemen mee, denkt men. In de eerste plaats zou het leiden tot verpaupering.  In stads- en dorpscentra klopt dat: leegstand is niet goed. Lege winkels, dichtgetimmerde woningen, dat mag wel verpaupering heten. Maar in het buitengebied? Wat is er nu erg aan een lege stal? Veel mensen denken er heel anders over: zij vinden een volle stal meer verpauperend dan een lege. Een lege stal stinkt niet en veroorzaakt geen ammoniakdepositie. Beter leeg dus.

Tweede probleem: boeren kunnen hun onroerend goed niet duur verkopen. De prijs van woonboerderijen is namelijk sterk gedaald. Uit eigen ervaring weet ik dat dat klopt. Mijn eigen woonboerderij staat ook al een paar jaar te koop. Misschien is de vraagprijs te hoog, maar ik had erop gerekend dat ik dat bedrag zou kunnen vangen. Jammer. Maar daar onderscheiden boeren zich dus niet van gewone mensen. Daar moet iedereen mee leven: wat we aan vermogen hadden opgebouwd is verdampt.

Wat is dan de oplossing voor al die leegstaande oude troep? Afbreken! Weg ermee. En wie betaalt dat zult u zeggen? Slopen is duur, zegt Alterra. Nou valt dat nog wel mee, weet ik ook uit ervaring, maar in elk geval vind ik dat er sloopfondsen gevormd zouden moeten worden om de afbraak te financieren. En hoe vullen we die? Als ik een haardroger koop moet ik een verwijderingsbijdrage betalen, zoiets kan ook voor gebouwen worden ingevoerd. Bouwen = betalen = slopen. Opgelost. En Nederland kan weer een stuk mooier worden. Geen verpaupering dus, maar een grote kans op verfraaiing.

Beheer
WP Admin