Redactieblog

2809 x bekeken 7 reacties

Leeg

In een rapport van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra staat dat er heel veel agrarisch onroerend goed leeg komt te staan in de nabije toekomst.

Daar zijn twee problemen mee, denkt men. In de eerste plaats zou het leiden tot verpaupering.  In stads- en dorpscentra klopt dat: leegstand is niet goed. Lege winkels, dichtgetimmerde woningen, dat mag wel verpaupering heten. Maar in het buitengebied? Wat is er nu erg aan een lege stal? Veel mensen denken er heel anders over: zij vinden een volle stal meer verpauperend dan een lege. Een lege stal stinkt niet en veroorzaakt geen ammoniakdepositie. Beter leeg dus.

Tweede probleem: boeren kunnen hun onroerend goed niet duur verkopen. De prijs van woonboerderijen is namelijk sterk gedaald. Uit eigen ervaring weet ik dat dat klopt. Mijn eigen woonboerderij staat ook al een paar jaar te koop. Misschien is de vraagprijs te hoog, maar ik had erop gerekend dat ik dat bedrag zou kunnen vangen. Jammer. Maar daar onderscheiden boeren zich dus niet van gewone mensen. Daar moet iedereen mee leven: wat we aan vermogen hadden opgebouwd is verdampt.

Wat is dan de oplossing voor al die leegstaande oude troep? Afbreken! Weg ermee. En wie betaalt dat zult u zeggen? Slopen is duur, zegt Alterra. Nou valt dat nog wel mee, weet ik ook uit ervaring, maar in elk geval vind ik dat er sloopfondsen gevormd zouden moeten worden om de afbraak te financieren. En hoe vullen we die? Als ik een haardroger koop moet ik een verwijderingsbijdrage betalen, zoiets kan ook voor gebouwen worden ingevoerd. Bouwen = betalen = slopen. Opgelost. En Nederland kan weer een stuk mooier worden. Geen verpaupering dus, maar een grote kans op verfraaiing.

Laatste reacties

 • a.van.hoof1

  Ik dacht dat in 2015 alle quota afgeschaft werden en nu wil Bruil er weer één bij. Een stenenquota. Eerst ergens iets afbreken dan mag je een stal bouwen. En voor je het weet ben je als agrariër nog allerlei andere rommel en achterstallig onderhoud (natuur) aan het opruimen in het buitengebied. Mooi niet Bruil.

 • John*

  dus de bouwleges omhoog, zodat gemeenten en steden, geld hebben om oude gebouwen en voorzieningen te slopen... op zich niets mis mee.

 • Mels

  a.van.hoof1,gebruik je hoof(d) eens om nogmaals te lezen.
  Hr Bruil heeft hier wel een punt. ware het niet dat er ook prima andere functies voor de leegstaande gebouwen te bedenken zijn die binnen wettelijke kaders te houden zijn. Denk aan een aannemer in bv een akkerbouwschuur of een straten maker die in een oude veestal zijn spullen onderdak heeft. Het probleem dat dat moeilijk is ligt bij de gemeenten. Zij staan dit namelijk niet toe want ze hebben liever dat dit soort bedrijven naar de veeeeeel te dure industrieterreinen verhuizen. Laat de overheden in den lande nou eens maatwerk gaan maken omtrent dit verhaal zodat het platteland inderdaad niet verpauperd maar beheert wordt door boeren en bedrijvigheid die daar juist helemaal niets mee van doen heeft. Het werkt meerdere kanten op. De stoppende boer kan voor een goede prijs zijn gebouwen kwijt,de ondernemer die erin verdere gaat koopt voor veel minder dan op een industrieterrein en heeft minder kosten en kan misschien juist daardoor extra personeel aantrekken wat weer de economie op gang helpt.

 • John*

  het zou sowieso goed zijn om op deze manier weer extra werkgelegenheid naar de kleine dorpen te brengen. verloedering van het platteland heeft toch te maken met de toegenomen hectares en productie per FTE. allemaal dankzij mechanisering. en dan moet de automatisering stap nog komen! drones, satellieten, zelfsturende tractors en machines.. een verdubbeling van het areaal pet fte zit er zeker nog in en daarmee bij wijze van spreke ook weer een halvering van de bevolking op het platteland!.

 • W Geverink

  Ik ken iemand die een ligboxenstal huurd voor opslag. De meeste mensen die een nieuwe ligboxenstal bouwen denken dat die wordt versleten met het melken van koeien. Kijkend naar hoe veel goeie stallen leeg staan dan is het bij de bouw van een nieuwe stal slim om te zorgen dat deze snel eenvoudig en goedkoop aan te passen is aan een nieuwe funktie. Voldoende hoogte, vrije overspanning en betonvloeren met mestschuif in plaats van onderkelderen met roostervloer maken de stal veel interessanter voor andere funkties.

 • joannes

  Goed punt John in #4, zodirect hebben boeren in plaats van agrarische medewerkers, machines en bewakings medewerkers! Bewaking om de gewassen en die paar beesten in het land te beschermen tegen vandalen.

 • agratax2

  Ik denk dat niet de stenen het probleem zijn. De bureaucratie met zijn regels en besteming is bestemming. Meer flexibiliteit bij de regelgever en een del van het problem lost zich vanzelf op. Van stal naar loods voor opslag handelswaar of drive in kantoor voor de regionale hulporganisatie die alle gemeenten moeten opzetten. A.u.b. laat de wetgever uit zijn hokjes denken komen en praktisch worden. Ik zeg net dat dan de prijs voor afgedankte boerderijen toren hoog wordt, maar het platteland blijft (hopelijk) leefbaar en bruisend.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.