AlgemeenOpinie

Hang naar Brusselse regelgeving

Brussel doet er toe, in Nederland, Duitsland, Griekenland en nog 25 Europese landen. Het gaat niet alleen om hoofdzaken. Juist veel details – zoals afmetingen, diktes, krommingen – staan tot twee cijfers achter de komma omschrijven. Te veel? Ja, soms wel.

De markt kan tal van zaken prima zelf regelen. En waarom zou voor Portugal altijd dezelfde eis moeten gelden als in Roemenië? De samenleving is totaal anders.

Ondanks deze – relatief kleine – irritaties is de Europese Unie van levensbelang. De Nederlandse landbouw leeft van het vrije verkeer van goederen en diensten. Brussel staat ook voor een ‘gelijk speelveld’. Voor elke ondernemer in de EU gelden in beginsel dezelfde regels, normen en waarden. Soms pakken deze vervelend uit, soms kan Nederland erop terugvallen.

Zo grijpt Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) dit basisbeginsel weer aan om staatssecretaris Sharon Dijksma ertoe te bewegen veehouders die hun dieren bij een dierziekte laten vaccineren te compenseren. Het vlees van deze dieren brengt in de praktijk minder op; als de consument het überhaupt wil hebben. Volgens Dijksma valt dit onder het ondernemersrisico. In andere lidstaten krijgen boeren wél compensatie.

Het is Den Haag die hier een eigen beleid voert: minder ruimen, meer vaccineren. Op zich niet verkeerd om gezonde dieren niet te vernietigen. Het is te gemakkelijk om de gevolgen van dit beleid eenzijdig op de veehouders te schuiven. Geurts heeft wel degelijk een punt om hierover in Brussel afspraken te maken.

Beheer
WP Admin