AlgemeenOpinie

Geslaagde top

Er zijn kniesoren die klagen over het gedoe, de heisa, de verkeersbeperkingen en de kosten van de nucleaire top die Nederland deze dagen in zijn greep houdt.

Anderen vinden het maar overdreven, al die aandacht voor de wereldleiders en al die beveiliging.

Laat ze maar zeuren. Het is zonneklaar dat Nederland internationaal een goede beurt maakt. Dat legt ons geen windeieren.

De agrosector profiteert daar zeker van mee. De president van China, het op een na machtigste en wellicht op dit moment het rijkste land ter wereld komt voor het eerst naar Europa, en doet daarbij als eerste land Nederland aan. Tijdens een bezoek aan de Keukenhof neemt hij tijd om uitgebreid kennis te nemen van de Nederlandse topsector agro en food. Hij praat met Cees ’t Hart van FrieslandCampina over de zuivel en met Co de Heus van De Heus Diervoeders over veevoer, en dan met name over het kwaliteitsborgingssysteem Trust Feed.

En passant sluiten zakenmensen in het gevolg van de president samenwerkingsdeals op het gebied van zuivel en agrarisch onderzoek. In een ingezonden brief in de NRC steekt president Xi Jinping de loftrompet over Nederland als belangrijke handelspartner en als poort naar Europa. Hij noemt daarbij de Nederlandse landbouwsector uitdrukkelijk en herhaaldelijk. Zo zijn de banden flink aangehaald en dat biedt kansen over en weer.

Kortom, de spreekwoordelijke dominee en koopman hebben elkaars hand stevig vast. Prima zo.

Beheer
WP Admin