AlgemeenOpinie

Van Dijkhuizen naar Fresco

Wageningen Universiteit krijgt na twaalf jaar Dijkhuizen een nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Aalt Dijkhuizen heeft de universiteit smoel en status gegeven.

Elk bedrijf of instituut, dat wat iets te betekenen heeft, dient in mijn optiek een persoon in de etalage te hebben die achtereenvolgens kennis van zaken, persoonlijkheid en charisma moet hebben. Het een kan het ander een beetje compenseren, maar alle drie eigenschappen behoren voor succesvol opereren aanwezig te zijn.

Dijkhuizen baseert zijn zienswijze op gedegen wetenschappelijk onderzoek en weet die kennis duidelijk over te brengen. Voor sommigen is hij wel eens te concreet, te transparant; die zouden er wel meer nuancering in willen hebben. Hij is ook een groot pleitbezorger van de interactie tussen kennis, bedrijfsleven en onderzoek. Dat heeft agrarisch Nederland gebracht tot wat we zijn en dat moet mijns inziens ook gecontinueerd worden. Dijkhuizen heeft de WUR status gegeven, nationaal en internationaal, door te zorgen overal te zijn en de meerwaarde van agrarisch Nederland in al zijn ontwikkelingsfases duidelijk in de kijker te zetten. Het recente succes in China is daar een mooi voorbeeld van.

En communicatief heeft Dijkhuizen geleerd dat de woorden die je kiest voor een boodschap bepalend zijn voor het resultaat bij de ontvanger. Een mooi voorbeeld van internet: een blinde man bedelt in een drukke straat middels een stuk karton met de tekst: ‘I am blind’. Er komt maar weinig geld binnen. Hem wordt geadviseerd de tekst te veranderen in: ‘It’s a beautiful day, but I can’t see it’. Gevolg: veel meer gevers.

Dit voorbeeld illustreert hoe de ‘oude’ Dijkhuizen communiceerde en hoe Louise Fresco dit gaat doen. Fresco, een betere nieuwe voorzitter had de WUR zich niet kunnen wensen. Een invloedrijke, zeer capabele vrouw met een indrukwekkende staat van dienst. Vorig jaar heeft ze voor mij nog een boek gesigneerd. Zij verstaat de communicatie als geen ander. Daar waar Dijkhuizen meer visionair is, is zij meer beschouwend. Benieuwd ben ik naar de WUR-koers van deze dame in haar nieuwe functie.

Beheer
WP Admin