Commentaar

2239 x bekeken 6 reacties

Opsteker voor de suikerbietentelers

De recordopbrengsten in de bietenteelt zijn een opsteker. Ze zijn echter niet duurzaam.

Voor suikerbietenoogst 2013 ontvangt de Nederlandse teler gemiddeld €4.917 per hectare. Nog nooit brachten suikerbieten zo veel op. Met circa €1.750 toegerekende kosten resteert voor de teler een saldo van ruim €3.000. Met zo'n rendement houdt de bietenteelt gewassen als granen en zetmeelaardappelen op grote afstand.
Dat de suikerbietenteelt de afgelopen jaren financieel zo goed presteert, is vooral te danken aan hoge suikerprijzen op de EU-markt. Daarnaast is het te danken aan een consistente, integrale aanpak van suikerbietenteelt, aangestuurd door de Nederlandse suikerindustrie, ofwel Cosun. Deze coöperatie vaart sinds 2006 een heldere koers, puur gericht op het tot meerwaarde brengen van agrarische grondstoffen. Mede hierdoor staat de coöperatie er nu financieel goed voor en kan ze ook de komende jaren investeren in innovaties, bijvoorbeeld om de suikerfabriek nog efficiënter te laten draaien.
Al sinds eind jaren tachtig worden bietentelers intensief begeleid via het teeltprogramma Unitip. Naast deze intensieve teeltbegeleiding, hebben betere bietenrassen fors bijgedragen aan de sterk gestegen suikerproductie per hectare.
Dit samen heeft geresulteerd in een indrukwekkende productiestijging, waar bijvoorbeeld de aardappelzetmeelsector een voorbeeld aan kan nemen. In 1985 bracht 125.000 hectare bieten circa 1 miljoen ton suiker op. In 2013 kwam dezelfde opbrengst van nog geen 73.000 hectare.
Het rendement van de suikerbietenteelt zal de komende jaren echter verder omhoog moeten, wil de teelt financieel rendabel blijven voor Nederlandse telers. De afschaffing van suikerquota in 2017 is een feit en ook is de kans aanwezig dat importtarieven verder worden afgebouwd. Welk effect dit heeft op de Europese suikermarkt, is nog onzeker. Dit geldt ook voor de financiële opbrengst per hectare. Zoveel is zeker: de suikerprijs zal dalen. En dus ook het saldo van de teler, als de bietenteelt niet efficiënter wordt.

Laatste reacties

 • info246

  1750 euro toegerekende koste?????? Volgens mij moet jij terug naar de school banken. Want toegerekende kosten zijn kosten die je aankan voeren alleen voor de bieten teelt dus kosten die evenredig toenemen als je meer ha gaat telen.

  dit is dus landgebruik a 1500,00 per ha
  quotum kosten a 800 en 1000 euro per ha.

  Geert ik verwacht van jou een antwoordt hier op wat dit is niet goed voor de sector. • boer drenth

  Die geert hekker heeft weer een voor uitziende blik. Wij hebben nu een geweldig mooie bieten prijs .In het verleden is er al vaker gespeculeert over de bieten voor de komende jaren, en meestal zaten de zogenaamde deskundigen er giganties naast .inclusief GeertHekker. Geert ga wat anders doen als negatieve verhalen vertellen. En doe ze vooral de groeten daar.

 • a.rieks1

  nou mannen als je goed geluisterd hebt op de suikervergadering dan is het een feit , meer suiker voor minder geld....

 • info246

  ja, en een ieder kan lezen dat we 3000 euro verdienen met de teelt die maar 1750 euro kost. Dus hij kan nog wel even zaken. En dat noemt zich redacteur van een vakblad. advies ga een ander vak kiezen.

 • williambrooymans

  Wil van Geert dan ook wel eens horen wat er beter moet in plaats van alleen de knuppel in het hoenderhok te gooien.

 • pinkeltje

  Ben benieuwd wie er hier terug moet naar de schoolbanken. In een saldoberekening worden o.a. kosten voor grond en eigen arbeid niet gerekend. Die moeten dus in dit geval nog van die 3.000 Euro worden betaald.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.