AlgemeenOpinie

Langs de meetlat: veevoersector

“Die kun je geen cijfer geven”, meent Hanna. “Het is de meest onoverzichtelijke sector in ons land. Dat komt door boeren en bestuurders. En niet te vergeten de directeuren.”

Dit vraagt om een nadere verklaring, die Hanna vlot geeft:

“Veevoer is één van de weinige producten waarbij de boer nog het gevoel heeft dat hij kan onderhandelen. Er is geen publieke vergelijking van de prijzen, zoals bij melk en vlees. Bovendien is er geen afnameplicht bij de coöperatie. Dus kan men vrolijk vrij winkelen in de veevoeretalage. En elke keer weer het prettige gevoel hebben dat je goedkoop hebt gekocht. Het is naast de veehandel één van de weinig sectoren, waar de boer nog zelf kan kiezen. Dat geeft de handelaar alle ruimte om daarvan te profiteren. Bovendien komt de man met veevoer nog op het bedrijf. Hij is een welkome gast, die de nieuwtjes uit de buurt weet. Anders dan de mensen van de melkfabriek, die alleen maar komen om te controleren. Dat zijn halve ambtenaren.”

Boeren vergeten dat die gezelligheid aan de keukentafel wel betaald moet worden. Ik denk dat een veevoervertegenwoordiger of een veehandelaar per bezoek meer kost dan de kwaliteitscontroleur van de zuivelfabriek. De ene betalen we met groot genoegen en de andere niet. Toch verandert dit. Over niet al te lange tijd verdwijnen deze verkopers van het bedrijf en gaat alles via internet. Dat begint nu al op te komen.

“Dat duurt nog wel even”, zegt Hanna. “Boeren vinden het veel te gezellig. En ze merken niet dat ze het betalen. Er komt immers geen rekening.”

Dit is wel de kern van de zaak. De veevoersector is er niet in geslaagd via de coöperatie boeren aan zich te binden. Alleen door goede prijzen en contracten. Niets mis mee, maar het ‘samen zaken doen’ is ver te zoeken. Daarom kiezen bestuurders ook gemakkelijk voor de particuliere koers, zoals ForFarmers, die naar de beurs gaat. Volgen de directeuren, voor wie groot belangrijker is dan goed?

Langs de meetlat: een 6-min. Geen onvoldoende omdat coöperaties zoals Agrifirm toch nog wat ‘samen’ uitstralen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin