AlgemeenOpinie

Invoeren behandelbedrag verkeerd signaal

Provincies draaien duimschroeven aan bij Faunafonds. De boer moet het bekopen.

Het is nogal een botte methode van kostenbesparing die provincies willen toepassen bij het Faunafonds. Er komt een ‘behandelbedrag’ van €300 per geval. Wie bij het fonds wil aankloppen voor vergoeding voor wildschade, moet dat geld eerst overmaken naar het Faunafonds. Eerst betalen, dan halen.

Het behandelbedrag is in feite een soort van leges, zoals die ook gelden bij een vergunningaanvraag. Maar het is wel een raar soort leges. Bij vergunningen krijg je nog een product, in de vorm van toestemming dat je iets mag doen. Bij leges voor schade-uitkering ontbreekt die logica. Het product dat je van de overheid terugkrijgt, bestaat uit geld.

Het is vooral kostenbeheersing wat de provincies beogen. Zij gaan sinds kort over het Faunafonds en over natuur. Tot nu toe was gebrek aan budget nooit reden te beknibbelen op de uitkeringen. Dat wordt nu anders. Hierin past ook het voornemen om bij overschrijding van het budget voor ganzenschade in de zomer iedereen naar rato te korten. Een bedenkelijke zaak, vooral omdat diezelfde provincies de bestrijdingsmogelijkheden vaak nogal beperken.

Een eerder plan voor een behandelbedrag strandde op heftig protest uit de praktijk. Omdat er toen bovendien net een ganzenakkoord lag, dat ertoe zou leiden dat schades afnemen, was de noodzaak minder groot. In zekere zin is deze stap een gevolg van het onderuithalen van het akkoord.

Besparing op uitvoeringskosten ofwel efficiency is een andere beweegreden. Dit is een goed uitgangspunt. Maar de kosten komen nu wel erg eenzijdig bij de boer te liggen. Wildschade wordt duurder. Voor de groep die tienduizenden euro’s vergoed krijgt, maakt het relatief weinig uit. Maar ondernemers met kleine schades krijgen de pest in over alles wat met wild te maken heeft. De gedachte achter het Faunafonds is dat de ondernemer niet mag opdraaien voor de gevolgen van een keuze voor behoud van de natuur die de samenleving gemaakt heeft. Invoering van het behandelbedrag doet dat uitgangspunt geweld aan.

Beheer
WP Admin