AlgemeenOpinie

Gemeenten in grond

De Nederlandse gemeenten moeten een miljardenverlies nemen op hun grondposities. Veel gemeenten hebben agrarische grond gekocht om er woningbouwlocaties of industrieterreinen van te maken. Goede handel: goedkoop grond kopen en duur weer verkopen.

Maar de economische crisis gooide roet in het eten: de grond werd niet verkocht, werd minder waard en de rente over het geïnvesteerde bedrag moet worden betaald. Het totale verlies ligt, volgens een rapport, op 4 tot 6 miljard. En dat kan nog meer worden.

Als belastingbetalers draaien wij op voor deze verliezen. Kan gebeuren, we hebben ook meegeprofiteerd van winsten in het verleden. Trouwens ook particulieren ontwikkelaars hebben grote verliezen geleden en moesten afboeken. Zij deden het niet veel beter dan de gemeentelijke grondondernemers: beide portefeuilles verloren een kwart van hun waarde. Toch kan men zich voorstellen dat gemeenten niet als ondernemer op de grondmarkt moeten opereren. Misschien zijn zij daarvoor wel niet geschikt. En bovendien hoeven gemeenten ook geen grond te kopen om plannen te kunnen realiseren. Zij hebben immers het publiekrechtelijke instrumentarium van de Wet ruimtelijke ordening. Kosten kunnen in ruime mate worden verhaald via de grondexploitatieregeling. Geen winsten, maar ook geen verliezen. Laat de echte ondernemers dat risico maar nemen. Interessant wordt het voor boeren die grond duur verkocht hebben aan de gemeente. Nu al die plannen niet doorgaan kunnen zij de grond misschien tegen agrarische waarde terugkopen. Sommigen schijnen dat zelfs in de verkoopovereenkomsten bedongen te hebben. Hoewel de crisis voor onze portemonnee niet zo gunstig is, kunnen sommige boeren er dus mooi uitspringen.

Belangrijker vind ik nog dat we voortaan wel uitkijken om nog weer nieuwe gebieden in ontwikkeling te nemen. Als geld geen echte drijfveer meer is, kunnen we landbouwgronden behouden en aan ruimtelijke kwaliteit de voorkeur geven. Nederland kan er mooier van worden. Zuinigheid is ook in het gebruik van onze grond een goed uitgangspunt.

Beheer
WP Admin