AlgemeenOpinie

Coulance bij controles nieuwe antibioticaregels

De regels voor antibioticagebruik worden weer strenger per 1 maart. Deze keer gaat het niet zozeer om hoeveelheden die je mag gebruiken, maar om heel concrete voorschriften op bedrijfsniveau. De rol van de dierenarts wordt groter, de boer mag zelf weer minder.

Antibiotica wordt verder gemedicaliseerd. Van een normaal bedrijfsmiddel verschuift het naar het domein van de medici.

De hele veehouderijsector is het er over eens dat het deze kant op moet. De afgelopen jaren is het beleid bijna jaarlijks aangescherpt. Met opzienbarende resultaten. Binnen vijf jaar is het gebruik van antibiotica gehalveerd, en het daalt nog verder. Dat is een prestatie van formaat.

Tegen de nieuwste veranderingen is geen verzet of onwil, wel zijn er heel praktische zaken waardoor het ondoenlijk is om er meteen helemaal aan te voldoen. Er zitten nog bureaucratische haken en ogen aan die in de praktijk gladgestreken moeten worden. Zoals het voorschrift dat de dierenarts opnieuw op bezoek moet komen als na een paar dagen eenzelfde ziekte uitbreekt. Onnodig, vinden praktijkmensen. Verder is er nog veel onbekendheid bij veehouders over de nieuwe regels.

Terecht vragen dierenartsen hier om coulance bij de handhavers. Het ministerie wil die niet toezeggen, en legt de bal bij de NVWA. Het zou de controledienst sieren als die zich soepel opstelt. Gezien de snelle vorderingen op dit gebied, is dat wel verdiend.

Beheer
WP Admin