AlgemeenOpinie

Boze buren

Hanna kijkt bezorgd: “Het gaat niet goed in mijn dierbaar Brabant. Dat varkenshouders vorige week demonstreerden bij het Provinciehuis, begrijp ik. Beperken van je mogelijkheden door de politiek is moeilijk aanvaardbaar. Je krijgt hogere kosten, kunt minder goed uitbreiden en dat betekent op den duur het einde van het bedrijf”.

Ik knik. Hanna kan het weten. Haar broers wonen er en ze worden gek van de regelgeving. “Als die nog strenger worden, kunnen we de boel wel sluiten”, zeggen ze.

“Vervelend is dat burgers op hetzelfde moment een tegendemonstratie hielden bij het Provinciehuis. Dat ontkracht de argumenten van de boeren. Als boer en burger tegenover elkaar staan bij een demonstratie dan verliest de boer. Dat bleek ook. Provinciale Staten stemde vorige week voor verdere beperking van de veehouderij in Brabant. De boeren hebben dus verloren en de burgers gewonnen”, constateert Hanna zuur.

Ze heeft gelijk. Vroeger was een buurman je vriend en nu een vijand.

“Dat is wederzijds”, mengt Hans zich in de discussie.”Boeren houden te weinig rekening met de burgers, die vlak bij hun bedrijf wonen. Denk maar aan stankoverlast, vervoer van mest en het landbouwverkeer op de veel te smalle weggetjes. Geen wonder dat je boze buren krijgt”.

“Mensen zijn ook mondiger geworden”, zegt Hanna. “Vroeger waren veel mensen in een dorp afhankelijk van de boer. Dan protesteerde men niet. Dat kon je je werk of geld kosten. Nu is dat niet meer zo. De nieuwe buurman neemt geen genoegen meer met overlast van buurman boer”.

“Maar wij waren er het eerst”, breng ik er tegenin.”De nieuwe mensen moeten zich maar wat aanpassen aan de bedrijvigheid op het platteland. En anders gaan ze maar in de stad wonen”.

“Ouderwets en dom gepraat’, vaart Hanna uit. “We hebben te maken met andere omstandigheden. Een moderne boer past zich daar op aan. Een strijd tussen boer en burger, zoals bij het Provinciehuis in Brabant, moet de boer proberen te voorkomen. Praten met de buurman. Hij heeft er het meeste belang bij.”

Ik zwijg omdat Hanna misschien wel gelijk heeft.

Beheer
WP Admin