Redactieblog

2391 x bekeken 13 reacties

Aanpak duurzaamheid Friesland Campina rigide

In 2011 kwam FrieslandCampina met Focus Planet 1.0, waarmee een aanzet is gegeven tot borging van kwaliteit en duurzaamheid van melk, koe, productieproces en omgeving. Dit programma speelt in op kansen van de markt, bewerkstelligt vertrouwen, genereert duurzaamheidsresultaten en dat geeft maatschappelijke acceptatie.

Het voorstel is door boereninvloed bijgesteld, meer in balans gebracht, nodig doordat de plannenmakers van FrieslandCampina weidegang overdreven veel gewicht hadden gegeven. De weerstand tegen het dictaat weidegang van toen heeft bij veel boeren aversie gegeven tegen duurzaamheid, terwijl duurzaamheid zo veel te bieden heeft.

Intussen is in drie jaar veel gebeurd bij de zuivelverwerking en ook op het boerenerf. FrieslandCampina heeft het grootste kaasproductiebedrijf ter wereld gerealiseerd in Workum; daar kan 1,5 miljard kilo melk verwerkt worden en kort geleden is het meest ingenieuze zuivellab op deze aarde geopend, dat zuivelverbeteringen moet initiëren. Hulde daarvoor. Daarom hebben wij boeren de zuivel ook laten concentreren, om voor en met ons de toekomst in te gaan. Mede door Focus Planet zijn allerhande initiatieven ontwikkeld op het boerenerf, onder andere over uiergezondheid, klauwgezondheid, energie, antibioticareductie, voerveiligheid en weidegangpromotie. Allemaal goede aandachtsvelden, waarop veel bereikt is en nog veel meer valt te halen.

Voor Focus Planet 2.0 wordt voedselvoorziening, dierwelzijn, biodiversiteit, kringloop, transparantie, landschap, klimaatneutraal en weidegang genoemd. Op zich, wederom passend in de context van deze tijd, 2014. Maar dan het sausje waarin deze ingrediënten worden opgediend, dat heet: 'balans in melkveehouderij', met stellingen die niet fris en suggestief zijn. Stellingen zoals: kiezen voor maatschappelijke acceptatie als basis voor verantwoorde groei, iedereen moet bijdragen aan weidegang, ikzelf dus ook, zijn stellingen die vaag en betuttelend  gevaarlijk zijn. Nog zo een:  Ik neem verantwoordelijkheid voor verduurzaming van mijn melkveebedrijf, zo voorkom ik verplichtende maatregelen. Deze  stellingen genereren een achterdochtcultuur, ze illustreren arrogant structuurbeleid, waarbij de sector niet is gediend.

FrieslandCampina, richt je op de achterhoede van onze sector, ga daar helpen in plaats van de voorhoede, met daarbij de echte verduurzamers,  te frustreren.

Laatste reacties

 • Mozes

  De stellingen die Jan van Weperen noemt herken ik als discussiepunten tijdens de workshop duurzaamheid. Tijdens deze workshops worden boeren gepolariseerde standpunten voorgelegd om te peilen waar de meeste sympathie of antipathie naar uit gaat.
  Het heeft dus niets te maken met uitgewerkte beleidsstandpunten.

 • koestal

  De gewone melkveehouder heeft geen invloed meer op de regeldrift van de cooperatie FC ,waar zijn we nog mee bezig ? Elkaar een beetje suf kletsen en elkaar maar vertellen ,de consument wil dit en de consument wil dat .Praten over verwende kinderen.

 • janboerderij

  Jan heeft gelijk. Ik ben zelf ook op zo'n bijeenkomst geweest, vond het ook erg suggestief.

 • joannes

  Jan heeft ongelijk met ¨richt je op de achterhoede van onze sector, ga daar helpen in plaats van de voorhoede, met daarbij de echte verduurzamers, te frustreren¨ Hij laat hiermee maar weer eens duidelijk de boeren mentaliteit blijken waardoor die achterhoede waar hij zich zorgen overmaakt nooit zal verdwijnen. De voorbeeld rol is veel belangrijker voor een groep dan die van de volgers. Wanneer je de koeien in de wei had, kan je dat elke dag observeren. Wat hij,zoals zovele boeren, keer op keer ontkent is de relatie met de consument en de directe omgeving. Ontkent als boeren medeverantwoordelijkheid. Juist hij met zijn boegbeeld rol zou deze blinde vlek in de nederlandse boerengemeenschap moet herkennen. Maar wat doet hij, hij zet zich af en neigt naar desertie om het feit dat hij niet met omgevings veranderingen speciaal in consumenten sentimenten wil werken. Hij ziet een melkveebedrijf als een productieunit die efficient geleid moet worden, ook als dat tenkoste gaat van de omgevings acceptatie en de kwaliteits reputatie. Hij speelt met vuur hiermee, want de wig die hiermee geslagen wordt zal nooit door de consumenten inclusief de omgeving overbrugt worden, daar is het belang van de boeren gemeenschap veel te klein voor. Dat in tegenstelling tot het belang van de boerengemeenschap in nederland, die qua personen alsmaar kleiner wordt en een groot belang heeft bij acceptatie voor bestaan, beroep en benodigde ruimte.

 • minasblunders1

  Helemaal mee eens Joannes. Ik begrijp ook niet waar Van Weperen de arrogantie vandaan haalt om zichzelf als 'verduurzamer' te zien. Dit soort mensen snapt juist helemaal niets van maatschappelijke acceptatie.

 • koeboertje

  Ik ben het voledig met de laatste twee reakties eens .
  Weidegang zit van weperen nog steeds dwars, gezien zijn reakties.

 • alco1

  Ik kan me wel redelijk vinden in de stelling van Jan.
  Weidegang wordt rigide opgedrukt als verduurzamer, daar ben het ook niet mee eens. Het imago verhaal behoort de boventoon te voeren. De acceptatie van de maatschappij door weidegang kan niemand weerleggen. Laat het daar dan ook bij.

 • Mfb

  Betere reactie als joannes heb ik niet.

 • vermeulen05

  goede reactie johannes kan me ook niet vinden in de reactie van Jan van Weperen. De stellingen die Jan niet fris en suggestief noemt,worden mijn inziens gedragen door de maatschappij en deze hebben we nodig om onze melkproducten te consumeren.Ik vind de reactie om ons te richten op de achterhoede van de sector dan ook niet passen bij iemand die denkt van zichzelf een voorloper te zijn. De niet weiders in de melkveehouderij zouden juist erg blij moeten zijn met degene die wel de moeite nemen om ons goede imago te behouden.

 • geelgors

  jan van weperen praat voor eigen parochie. Een van de grootste van friesland zonder weidegang. weidevogels op zijn 100 plus hectares zie je niet , allemaal biljartlaken van wsl engels raai. Alleen het eigen gewin is belangrijk samen met zijn broer die nog meer duistere zaakjes uitvoert. De omgeving en maatschappij zijn hun worst.

 • minasblunders1

  Wat voor duistere zaakjes Geelgors?

 • landboer

  Zeer goede reactie joannes van Weperen denkt een voorloper te zijn maar soms loopt ie achter.

 • koestal

  Friesland Campina wil in alles voorop lopen,ze denken dat ze een voorbeeldfunctie hebben,dit is door alle melkveehouders bijna niet bij te houden

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.