AlgemeenOpinie

Wind

De regeling die ertoe leidt dat goede windturbines vervangen worden door nieuwe, is onverdedigbaar.

Ik was de afgelopen dagen in Zeeland om het belang van snel internet op het platteland, ook voor de landbouw, uit te venten. Veel moest per auto gedaan worden, maar tussen de bedrijven door had ik zowaar tijd om een stuk te fietsen, in Zeeuws-Vlaanderen. Het was er koud en winderig, maar ook interessant. Van Sluiskil naar Zelzate in België en via Terneuzen terug. Een boeiende tocht langs het kanaal van Gent naar Terneuzen. Het is een industrieel gebied, afgewisseld met akkerbouw. Veel chemie en werven, en de maiszetmeelfabriek van Cargill. Die was bij mij vroeger bekend als de concurrent van Avebe. Soms zag ik een stukje natuurontwikkeling dat geheel niet in het door mensenhanden gemaakte landschap paste. De Papeschorpolder bijvoorbeeld, voor wie ter plaatse bekend is.

Opvallend is het ontbreken van windmolens in dit windrijke 
gebied. In zo’n kunstmatig landschap, gedomineerd door een brede vaarweg met zeeschepen, waar buiten de dorpen nauwelijks mensen wonen, zouden windmolens goed passen. Toen ik de dag erop al autorijdend andere delen van Zeeland te zien kreeg, verbaasde ik me steeds meer over het ontbreken van windmolens op plaatsen waar ze niet zouden misstaan. Begrijp me niet verkeerd, er staan er her en der heel wat, maar er is ruimte voor meer. Elders in Nederland worden turbines gebouwd op plekken waar ze het landschap onder druk zetten en waar mensen er last van hebben, terwijl ze in windrijk Zeeland, en trouwens ook in Flevoland, best zouden kunnen. Het heeft ongetwijfeld te maken met het poldercompromis tussen het ministerie van Economische Zaken en de provincies, dat elke provincie haar aandeel moet leveren. Zo’n compromis wil dus niet zeggen dat een optimale uitkomst wordt bereikt.

Ik heb geen verstand van de energieopbrengsten van die turbines, maar ik snap dat ze gesubsidieerd worden om aan Europese afspraken te voldoen. Ik betwijfel echter of ze meer energie opbrengen dan het maken en plaatsen van die molens kost. Uiteindelijk is er wel erg veel subsidie nodig om ze economisch rendabel te maken.

Dat subsidiëren gebeurt nu met een regeling waarbij het loont om goede turbines te vervangen door nieuwe van dezelfde kwaliteit. Dan zijn we met zijn allen toch wel goed de weg kwijtgeraakt: pure geld- en materiaalvernietiging. Dat windboeren van zo’n regeling gebruikmaken, is te begrijpen, maar tegelijkertijd onethisch. Dat een overheid zo’n regeling niet ogenblikkelijk aanpast, is wanbeleid. Ik heb besloten niet over te stappen op groene stroom zolang dit soort gekkigheid gebeurt. Ik heb mijn eigen ongesubsidieerde zonnepanelen. En ik mag hopen dat er meer mensen zijn die dit niet pikken. Dan hoeven er helemaal geen nieuwe molens bij, ook niet in Zeeland.

Beheer
WP Admin