AlgemeenOpinie

Rabo koopt eigen verlies

“Moet ik blij zijn dat de Rabo tuinbouwbedrijven opkoopt die onder water staan, of bedroefd?” vraagt Hanna zich af.” De Rabo grijpt zo in op de ontwikkeling van de marktprijzen in de sector. Moeten we dat willen?”

Een twijfelgeval. Rabo heeft het laatste jaar via de dochters Bodemgoed en Pakhuis al veertien tuinbouwbedrijven in bezit gekregen. Uit bittere noodzaak omdat de tuinders het niet konden bolwerken. Ze moesten van het bedrijf vertrekken, want de Rabo verkoopt ze op de vrije markt, verhuurt het bedrijf of breekt de kassen af en verkoopt de grond.

“Handig van de Rabo”, vindt Hans.”Ze doen het uit eigenbelang. Met de aankoop leggen ze een bodem in de markt. Ze voorkomen daarmee dat andere tuinders ook in zwaar weer komen. Voor het grootste deel hebben ze die zelf gefinancierd. Zo zorgen ze ervoor dat niet meer tuinders door waardedaling van hun bedrijf in de problemen komen. Ze kopen met de failliete bedrijven in feite hun eigen verlies om te voorkomen dat ze nog meer verlies leiden.”

“Te eenzijdig gezegd”, werpt Hanna tegen.”Het is ook van groot belang voor bestaande tuinders dat hun bedrijf zijn waarde behoudt. Dan kunnen ze doorgaan. Het voorkomt veel sociale ellende. Dat moet je niet vergeten.”

Hans haalt de schouders op. “Het zal allemaal best waar zijn, maar je houdt daarmee wel een sector in stand die te maken heeft met een veel te hoge grondprijs. Doordat de Rabo er een bodem in legt, blijven te veel bedrijven te lang doormodderen. Ik denk dat we de markt z’n werk moeten laten doen. Dan gaan de prijzen onderuit, er gaan meer bedrijven failliet, maar de sector wordt gezonder. Op langere termijn is dat beter.”

“Ik zou voelen voor een situatie waarbij de Rabo de levensvatbare bedrijven koopt en voor een redelijke prijs verhuurt aan de tuinder. Dat zou pas echt getuigen van hart voor de sector” vindt Hanna.”

Een sympathiek voorstel. Het blijven opkopen van bedrijven om de prijs in stand te houden is zeker niet houdbaar. Want na de tuinbouw komen de sectoren pluimvee, varkens en koeien aankloppen.

Beheer
WP Admin