AlgemeenOpinie

Politiek doet er meer toe dan u lief is

Ondernemers hebben vrijheid nodig, overheden zijn erop uit om die te beknotten.

De twee hebben een haat-liefdeverhouding. Door de nadruk van de liberalisering, de laatste jaren, leek het wel alsof het pleit definitief in het voordeel van vrij ondernemerschap was beslecht. De wereld één grote dorpsmarkt.

Maar het tegendeel is afgelopen jaar bewezen. Meer dan ooit zijn de grillen van de politiek bepalend voor de ontwikkeling van markten en dus voor de mogelijkheden voor ondernemers. Voedsel is een strategisch drukmiddel geworden, zoals olie dat al langer was. Denk aan de Russische boycot. Of aan het jaren geleden genomen Amerikaanse besluit om met eigen schalie-olie onafhankelijk te worden van buitenlandse olie – dat als gevolg heeft dat nu het Rusland van Poetin in grote problemen zit. De Russische president zelf zag gisteren maar liefst 1.200 journalisten aan zijn lippen hangen in zijn jaarlijkse ‘troonrede’. Een van de belangrijkste cliffhangers daarin: komt er een verbod op graanexport uit Rusland? Voedsel is macht en wie macht heeft, gebruikt het.

Ook binnen Nederland is politiek meer dan velen lief is een bepalende factor. Niet voor niks staat er met staatssecretaris Dijksma een politica en geen captain of industry bovenaan in de AgriTop 50, de lijst van meest invloedrijke personen in de agrosector. We kunnen het leuk vinden of niet, politiek doet er toe.

Beheer
WP Admin