AlgemeenOpinie

Poetin heeft Nederlandse agrosector in houdgreep

Het is een twijfelachtige eer, maar Russisch president Vladimir Poetin gaat er mee strijken. Hij is de persoon van het jaar 2014 in de agrarische sector.

Half augustus kondigt hij een eenzijdige boycot af van Europese landbouwproducten. Het is zijn reactie op Europese sancties vanwege de oorlogssituatie in Oekraïne. Een oorlog die op 17 juli 298 onschuldige inzittenden van vlucht MH17 het leven kost. Ook al wijzen alle signalen richting Russische betrokkenheid, de oorzaak is nog steeds niet vastgesteld.

Nederland zet talrijke producten af in Moskou, en wordt daardoor zwaar getroffen. De directe schade aan gemiste export van kaas, vlees en groente beloopt in de honderden miljoenen euro’s, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek. De indirecte schade is misschien nog wel groter. De producten bestemd voor de Russische markt komen nu op de toch al overvolle Europese markt, met pittige prijsdalingen tot gevolg. Het duurt nog wel even eer nieuwe afzetmarkten zijn gevonden, en een nieuw evenwicht ontstaat.

2014 gaat ook de boeken in met een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Voor het eerst sinds 2003 kampt Nederland op 16 november met een ernstige dierziekte. Het land gaat enkele dagen op slot. De smient lijkt de boosdoener van het overbrengen van dit H5N8-virus. Er volgen nog enkele uitbraken. Enkele dagen is Nederland verdeeld in compartimenten. Hoewel het al een maand stil is, durft niemand het sein ‘brandmeester’ te geven. Een ook hier weer: schade door misgelopen export. Volgens sommigen zelfs tientallen miljoenen euro’s.

Boerderij roept staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tot invloedrijkste persoon in de Nederlandse agrarische sector uit. Zij dankt deze uitverkiezing aan twee wapenfeiten: mestwet en melkveewet. Dijksma haalt in Brussel na moeizaam onderhandelingen derogatie binnen. Derogatie vormt de basis voor beide wetten. Mestverwerking staat centraal in het beleid. De grondslag is in 2014 gelegd. Het echte ‘veldwerk’ (realisatie) moet zijn beslag nog krijgen. Niet meer koeien moeten op stal, vindt een politieke meerderheid. Het gebruik van fosfaatkunstmest is aan banden gelegd.

In Brussel neemt de Ier Phil Hogan als landbouwcommissaris het roer over van Dacian Ciolos. Het is nog afwachten wat dit betekent. Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid begint op 1 januari 2015. Onder de Roemeen kreeg dit gestalte. 2014 geldt als laatste jaar met toeslagrechten. Op 1 januari sluiten ook de productschappen definitief de deuren. De Eerste Kamer velt in de laatste week voor kerst haar finaal oordeel.

Geen jaar zonder schandaal. Het is helaas niet anders. Dit jaar is het furazolidon. Het antibioticum wordt aangetroffen bij kalveren. De besmetting betekent vroegtijdig slachten van 7.500 kalveren. De beschuldigende vinger wijst naar Van Kats Food & Feed in Lopik. Een overtuigend bewijs is er echter nog steeds niet.

Weer speelt in de agrarische sector een hoofdrol. Het voorjaar is vroeg en warm, met recordoogsten tot gevolg. Het zet de prijs onder druk van onder andere aardappelen, groenten en fruit. 2014 geldt als het warmste jaar ooit gemeten in Nederland.

Met een lagere prijs zullen ook de melkveehouders moeten rekenen. Begin december ligt de garantieprijs van FrieslandCampina op €30,65 per 100 kilo, €11,35 minder dan in februari! In april 2015 gaat de quotering er af. Veel veehouders staan in de startblokken om de productie op te schroeven.

En zo kent het jaar nog een reeks kleinere feiten, met soms grote en kleinere consequenties, zoals het verbod op neonicotinoïden en definitieve ontpoldering van Hedwige. In de Vion-episode wisselt zo’n beetje de complete toplaag. Het vleesconcern ligt tot grote ergernis van de bewindvoerders nog steeds aan de leiband van de banken.

2014, een jaar met 20 procent lagere inkomens ten opzichte van 2013, aldus LEI Wageningen UR in de jaarlijkse inkomensraming. Het inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid bedraagt gemiddeld €35.000. Dat mag in het nieuwe jaar 2015 best wat hoger.

Beheer
WP Admin