AlgemeenOpinie

Niet buigen of barsten, maar meebewegen

Flevoland werkt kater Oostvaarderswold weg met natuurbeleid dat aansluit bij de praktijk.

Tekentafelnatuur, bijna elke regio in ­Nederland heeft zo zijn eigen slechte ervaringen met deze vorm van planologie. Zeeland heeft een kater van de Hedwigepolder, Groningen van de Blauwe Stad, Noord-Holland van het Wieringerrandmeer en Flevoland van het Oostvaarderswold. Zoals in Zeeland het H-woord taboe is, mijden Flevolandse politici het O-woord.

Grootschalige natuurplannen die door bureaucraten met linialen op kaarten worden ingetekend, vinden doorgaans geen enthousiast onthaal. Boeren willen niet weg, wachten met verkoop tot het hele ellen(de)lange onteigeningstraject is ­afgelopen, wringen zich in alle bochten om de dans te ontspringen. Bij de publieke discussies in de gebieden waar het om gaat, komt alle diepgewortelde regionale onvrede naar boven – toevallig liggen de nieuwe natuurgebieden meestal net in streken die het economisch wat minder voor de wind gaat.

Vergeleken bij die nare ervaringen uit het verleden is het verfrissend wat er nu in Flevoland gebeurt. Het debacle van het Oostvaarderswold krijgt een heel wat rustiger en aanvaardbaarder vervolg. In plaats van één pennenstreek op een kaart te zetten, zoekt de provincie nu op een pragmatisch manier de mogelijkheden die de praktijk biedt. Waar mogelijk sluiten de nieuwe natuurplannen, waarover de provincie volgende week beslist, aan bij lokale initiatieven. Soms van boeren zelf, al zijn ook weer niet alle boerenwensen ingewilligd.

De stiel van buigen-of-barsten heeft plaatsgemaakt voor een methode van meebewegen. Een verademing.

Natuurlijk kun je tegenwerpen dat de pijn deels al geleden wás – dankzij de onteigeningen voor het Oostvaarderswold heeft de provincie al honderden hectares in de broekzak, waar ze nu deals mee kan maken. Dat laat onverlet dat de nieuwe strategie veel minder tegen de haren in strijkt en meer recht doet aan de behoeftes van de praktijk. Vooruitgang bestaat, zelfs in de wereld van planologen en 
beleidsmakers. Dit voorbeeld van Flevoland verdient navolging.

Beheer
WP Admin