AlgemeenOpinie

Maak tijd voor de liefde

Zit je net romantisch samen aan tafel, moet er een koe kalven. Wat te doen?

Het tiende seizoen van Boer Zoekt Vrouw is afgelopen najaar van start gegaan. De boeren hebben zich gepresenteerd, in januari gaan de uitzendingen verder.

Dat het programma zo’n succes is geworden, komt deels door de romantiek die de makers eraan hangen. Lekker samen op stap, samen uitgebreid koken, desnoods samen barbecueën bij de open haard waarin de vlammen gezellig knetteren.

Te weinig tijd voor partner

De werkelijkheid is echter een stuk weerbarstiger. Tijd voor elkaar, die is er juist te weinig zo blijkt uit een enquête van Boerderij. De vragenlijst over het relationele geluk op boerenbedrijven werd massaal ingevuld.

Het goede nieuws is dat men overwegend gelukkig tot heel gelukkig is met elkaar. Minder vrolijk nieuws is dat ruzies meestal over de boerderij gaan. Het bedrijf krijgt meer tijd en aandacht dan de partner. Een koe die één keer hoest, krijgt spoedeisende hulp, een echtgenote met zware griep moet zich zonder manlief zien te redden. Dat is niet fair.

Hoe vind je de balans?

Het blijkt voor boeren enorm lastig om een goede balans te vinden tussen bedrijf en gezin en dat is best begrijpelijk. Het bedrijf, dat is je inkomen. Je wilt niet meemaken dat een kalf dood wordt geboren omdat je met je geliefde romantisch zat te tafelen.

Hoe kom je daar uit? Hoe houd je bedrijf én partner te vriend? Het is mogelijk, met een beetje humor, relativeringsvermogen en – jawel – een goed gesprek. In het kerstthema van Boerderij doen daarvan vier stellen verslag.

Maar er komen ook drie singles aan het woord die eerlijk vertellen dat de boerderij een rol speelt bij het feit dat ze geen partner (meer) hebben. Ze geven het echter niet op, ze blijven hopen op liefde voor altijd. Ik hoop samen met hen dat ze die vinden.

Ik wens u allen een mooie kerst en een gelukkig nieuwjaar.

Beheer
WP Admin