AlgemeenOpinie

Liever gif strooien dan douchen

Rond de vogelgriepuitbraak zijn een flink aantal maatregelen verlicht of ingetrokken. De belangrijkste is dat herbevolking van stallen weer mogelijk is in het grootste deel van het land en zeker in de belangrijkste pluimveegebieden.

Pluimveeslachtersorganisatie Nepluvi drong daar al eerder op aan onder verwijzing naar mogelijke faillissementen. Toch zwichtte het ministerie van Economische Zaken (EZ) niet voor deze druk, een goede zaak. Ze hield vast aan de bewezen werkende lijn: direct inperken van gebieden – dan duidelijkheid scheppen, dan pas afpellen waar dat kan. Nadat onderzoek aantoonde dat wilde eenden virusdrager – en waarschijnlijk de bron van besmetting zijn, startte EZ het afpellen van regels en gebieden.

Opvallend is de roep om strikter om te gaan met de hygiënemaatregelen. Die komt niet alleen vanuit het ministerie. Nepluvi-voorman Jan Odink legde in een radio-interview de zwartepiet bij leghennenhouders neer, want alleen hun bedrijven zijn getroffen, niet die van mesters. Dat wees volgens hem op tekortschietende hygiëne.

De minister roept nu op om bedrijfskleding te scheiden per stal en te douchen voor het binnengaan van de stallen. Niet alleen voor bezoekers, ook voor de ondernemers en zijn eigen personeel. Misschien dat het de leghennenhouders bewuster maakt van hygiëne, maar het is niet de grootste rem op mogelijke insleep van smetstof. Veel zwaarder inzetten op wering en bestrijding van ratten en muizen kon wel eens meer rendement hebben. Wat dat betreft is het een goede zaak dat EZ in Brussel lobbyt voor uitstel van het verbod op de belangrijkste ongediertebestrijdingsmiddelen.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin