AlgemeenOpinie

Levenslustig boeren

Je kunt in ieder geval niet zeggen dat 2014 voor melkveehouders een saai jaar is geweest. Nadat alle commotie rond de geboortekrik – ik noem het ding trouwens een veeverlosser – was gedaald, gingen bij veel boeren de koeien al vroeg naar buiten.

Dat ze daarna bij sommige boeren weer naar binnen moesten door een beleid dat met terugwerkende kracht werd ingevoerd zouden we al bijna zijn vergeten, want de aanslagen op onze bedrijfsvoering gingen maar door.

Het heeft me toen erg verbaasd dat we dit zo gemakkelijk geaccepteerd hebben. Er waren boeren die het maiszaad al gekocht hadden. Een ding weet ik zeker. De 80-procentgraslandeis was in Frankrijk nooit op deze manier doorgedrukt. Dat hadden de boeren niet geaccepteerd.

Vervolgens komt er het ploegverbod voor blijvend grasland. Ondertussen roeren de zelfbenoemde dierenredders zich ook flink. Want we gebruiken en masse hormonen om onze koeien weer drachtig te maken, voeren onze koeien op tot plofkoeien en halen de ontredderde kalfjes weg bij hun moeders. We hebben er een flinke kluif aan om de eenzijdige en grotendeels onjuiste beweringen te ontkrachten.

Toch is dit een essentieel punt binnen de veehouderij. De enige manier om verkeerde berichtgeving te weerleggen ligt bij onszelf. We moeten laten zien wat we doen en het duizendmaal en onvermoeibaar vertellen. De gemakkelijk in te koppen zaken blijven toch wel ongenuanceerd door de pers verwoord worden. Als de melkprijs een paar cent zakt, slachten boeren massaal hun koeien. Tot zover de dierenliefde volgens de consument. Dat het aantal in de bewuste week eigenlijk maar 5 procent boven gemiddeld lag, lees je nergens. En als klap op de vuurpijl zijn er lieden die weidegang verplicht willen stellen. Het is maar goed dat deze mensen zelf geen bedrijf hoeven te runnen.

Zoals ik al zei, boer zijn is nooit saai. Het is een uitdaging om een goede boer te zijn die ook nog rendabel draait. Die uitdaging staat er altijd, of je nu mee- of tegenwerking krijgt. We hebben al vaak laten zien over veel veerkracht te beschikken. Laten we ook blijven proberen samen krachtig te zijn. Nu en in de toekomst. Ik wens ons een gezamenlijk positief geluid voor 2015 naar de rest van Nederland en de wereld!

Beheer
WP Admin