AlgemeenOpinie

Het is de smient!

Een vorige keer heb ik nogal gemopperd op de epidemiologen en virologen die er maar niet in slaagden uit te vinden waar de vogelgriep vandaan kwam. Met verdubbelde energie heeft men 52 vogelpoepjes onderzocht en het virus is gevonden.

Goed zo jongens, nou weten we het tenminste: het is de smient!

Hoe deze vliegende rat er aankomt weten we nog niet precies, maar hij schijnt uit Rusland te komen. In Duitsland hebben ze een taling met vogelgriep ontdekt. De smient hoeft dus niet alleen te staan in zijn kruistocht tegen de pluimveehouderij. Zo zie je maar weer: van natuur word je niet altijd beter. Vossen met hondsdolheid, teken met de ziekte van Lyme, de eikenprocessierupsen en nu dan de trekvogelgriep.

Ik denk dat niemand er bezwaar tegen heeft om een teek te pletten of een eikenprocessierups weg te stofzuigen. Maar bij vossen en smienten ligt dat toch wat lastiger. Wat hebben wij dan eigenlijk aan de wetenschap dat de smient het heeft gedaan als er toch geen remedie is? We kunnen dit sympathieke eendje niet massaal gaan neerschieten. Er zit dus niets anders op dan de hygiënemaatregelen op de pluimveebedrijven verder aan te scherpen. Beter voeten vegen als je door de smientenpoep hebt gelopen. Dat zegt de staatssecretaris ook te zullen gaan doen, de IKB wordt aangepast. En als de vogelgriep dan weer eens uitbreekt, kun je vervoersverboden en ophokplichten instellen om verdere verspreiding te voorkomen.

En ja, weer komen de boeren en de dierenbeschermers tegenover elkaar te staan. De boeren zullen toch een beetje argwanend naar trekvogels  kijken en misschien zelfs wel af en toe “boe” roepen. Aan de andere kant: er is al iemand gepromoveerd op de stelling dat die trekvogels gezond naar Nederland komen en hier ziek worden? En hoe komt het dat de smient niet ziek wordt en de kippen massaal omvallen?

Dat ligt aan die kippen die geen weerstand hebben. Zo lust ik er nog wel een. Pas als een van onze plofkippen met vogelgriep in de Oeral wordt gevonden en daar smienten besmet, ben ik bereid ons pluimvee de schuld te geven. Waarom sturen wij de smienten niet gewoon naar China?

Beheer
WP Admin