AlgemeenOpinie

Het geheim van succesvol samenleven

Een juiste balans vinden tussen bedrijf en partner is niet eenvoudig. Het kán wel.

In deze uitgave van Boerderij, vlak voor de kerst, gaat het over relaties. Hoe gelukkig zijn boeren en boerinnen eigenlijk? En welke invloed heeft het bedrijf? Dat blijkt een grote rol te spelen, een heel grote rol zelfs. Een huwelijk met een boer of boerin betekent bijna altijd een soort van driehoeksrelatie, waarbinnen alle belanghebbenden hun deel van de aandacht opeisen. Het blijkt een hele klus om die aandacht eerlijk te verdelen. Vaak lukt dat niet goed en ‘wint’ het bedrijf.

Dat laatste is vermoedelijk niets nieuws. Het is denkbaar dat het nooit anders is geweest. Vroeger vergde het bedrijf misschien nog wel meer tijd dan nu. Met de toegenomen automatisering zou het mogelijk moeten zijn de vrijgekomen tijd te besteden aan de partner. Aan goede gesprekken, aan samen uitstapjes maken en samen genieten van het leven. Dat het in de praktijk zo niet altijd werkt, moge duidelijk zijn. De vrijgekomen tijd wordt besteed aan andere bedrijfszaken. Een bedrijf dat zich niet ontwikkelt, staat immers stil. En stilstand is achteruitgang.

Voor een relatie geldt dat echter net zo goed. In het begin is er de roze wolk die de realiteit verdoezelt. Gaandeweg trekt de mist van verliefdheid op en toont zich het 
gewone leven met alle hoogte- en dieptepunten. Beide kanten komen in dit kerstnummer aan bod.

Interessant is de vraag of je het als boer ooit goed kunt doen. Te weinig aandacht voor de partner is niet goed, te weinig aandacht voor het bedrijf ook niet. Het gaat om de balans. Daar is geen kant-en-klaar recept voor. Er is geen formule voor succesvol samenleven. Belangrijk is goed praten en luisteren. Er zijn, zo wordt wel gezegd, in de wereld geen andere problemen dan communicatieproblemen.

Een garantie voor geluk bieden deze instrumenten natuurlijk niet. Dat is ergens ook maar een geluk. Je moet moeite blijven doen voor elkaar. Leven is werken – aan je relatie en aan je bedrijf.

Beheer
WP Admin