AlgemeenOpinie

CLM moet op zoek naar nieuwe directeur!

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) heeft bij mij altijd een goede naam gehad. Een gerespecteerd bureau dat gevraagd en ongevraagd kwaliteitsadvies geeft, vaak ook aan de overheid.

CLM moet wat mij betreft op zoek naar een nieuwe directeur, want de huidige voldoet in mijn ogen niet meer aan de eisen van objectiviteit en integriteit. Wouter van der Weijden bedient zich in zijn laatste column in Boerderij Ambitie van deelinformatie van 2011 en interpreteert dat ook nog vanuit zijn eigen overtuiging en brengt daarmee zijn academische status in groot verval.

De laatste weken hebben we veel bezoek gehad op de boerderij. Vrouwen van Nu, derde en vierde klassers veehouderij Terra, groepen collega-boeren, Israëliërs en een Chinese delegatie. Ook met school hadden we een goede excursie naar het Binnenhof, FrieslandCampina in Wageningen en naar boer Jan Dirk van der Voort.

De Chinese delegatie heeft verschillende agrarische sectoren bezocht. Met hen heb ik onderhoudende discussies gevoerd. Ik dacht na afloop: nuttig en hoe gaat dit verder?

De Chinezen waren nog maar net weer thuis, toen een bericht kwam: “wij willen graag kennis en we willen melk en melkproducten van jullie importeren”. Zij waren erg onder de indruk van de bedrijfsvoering, de diergezondheid, het voeren en voedselveiligheid in het bijzonder. Of niet weiden dan voor hun geen punt was? Nee, totaal niet. “Goed, dat koeien weiden”, werd er gezegd. “Dat doet het goed in de marketing, maar wij in China hebben de meeste koeien binnen en we weten dat bij jullie ook veel binnen zijn.” Totaal geen issue.

De invloed van social media is groot, geeft verbondenheid op nieuwe manieren. Wouter denkt nog steeds dat de terugloop in kerkgang ondervangen kan worden door de niet-kerkgangers een premie te laten betalen. We leven in 2015, de tijd evolueert en wij gaan mee.

Ik en mijn collega’s van het comité Betrokken Ledenplatform gaan voorop in de verduurzaming van de sector. Milieu-impact,  energie, mineralen, dierwelzijn en ook maatschappelijke acceptatie behandelen wij transparant. Ons comité met boeren van dertig tot zeshonderd koeien nodigt Wouter uit voor blikverbreding en ik wil ook wel spreken op zijn afscheid.

Beheer
WP Admin