AlgemeenOpinie

Buikpijn van snelheid dalende melkprijs

Het gaat wel erg snel met de daling van de melkprijs. Over het gehele jaar gezien blijft het een topjaar. Maar in december krijgen we wel meer dan een derde minder bijgeschreven aan melkgeld dan op het hoogste punt. Dat komt door de veel lagere prijs en natuurlijk minder melk.

Minder geld op de lopende rekening beïnvloedt direct de beslissingen. Hans wilde nog steeds een aantal werktuigen vervangen, maar dat geluid is behoorlijk verstomd. Voor mij wel prettig, want ik was er op tegen. In goede tijden moet je een buffer vormen en ik ben blij dat we dat hebben gedaan. Nu de vooruitzichten voor de komende maanden ook slecht lijken, komen wij niet zo vlug in de problemen.

Wij hebben niet gezorgd voor meer slachtkoeien op de markt. Een paar uit het ondereind van de veestapel, maar niet meer dan andere jaren. Wel zetten we de koeien eerder droog. Ook hebben we het krachtvoer geminderd. Zo moeten we de superheffing die dreigt, voorkomen. Want het kan niet meer uit als we straks onder de 30 cent beuren.

Voor de markt als geheel lijkt het me wel goed. De melkprijzen dalen overal in Europa en dan zal er ook minder worden gemolken. Dat is goed voor de overschotten op de zuivelmarkt. Hoe minder, hoe beter voor de prijs. Ook op langere termijn.

Verder ben ik blij dat A-Ware onze melk niet wilde ophalen omdat we te ver van Heerenveen wonen. De afstand is onrendabel.  Dat speelt ons nu in de kaart. A-Ware start onder een moeilijk gesternte. Vorige week werd de eerste kaas geproduceerd. Eerst op proef, maar het duurt niet lang meer, dan gaat de fabriek op volle kracht draaien.

Lijkt me geen gemakkelijke start. Hoge kosten door nieuwbouw en een ineengestorte kaasmarkt. De boycot van Rusland kan ook nog wel even duren, want Poetin laat steeds paniekeriger zijn tanden zien.

Daarom, boeiende tijden met veel vraagtekens. Daalt de melkprijs zo sterk dat de aanvoer fors daalt? Kan de markt daardoor wat opleven? Maakt A-Ware een valse start? En hoeveel boeren, die te enthousiast hebben geïnvesteerd, komen in moeilijkheden? Gelukkig blijft de basis onder de financiële spankracht, de grond, nog steeds duur.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin