AlgemeenOpinie

Vogelgriep rijt oude wonden open

Nieuwe uitbraak ontpopt zich tot ‘ouderwetse’ ziektecrisis en roept nieuwe vragen op.

Elf jaar geleden was de vogelgriep de laatste in een serie van ernstige dierziektecrises die Nederland op zijn kop zetten, na varkenspest (1997) en MKZ (2001). De nieuwe uitbraak van deze gevaarlijke ziekte roept nare herinneringen op. Juist in Kamperveen, waar vrijdag voor het eerst tijdens deze uitbraak preventief is geruimd, zijn nog steeds oude, slecht geheelde wonden. Die zijn nog van de MKZ-crisis. Net als in Kootwijkerbroek heerst in dit dorp nog steeds grote twijfel over de juistheid van de ruimingen van toen.

Die gevoelens moeten serieus worden genomen en het is goed dat de autoriteiten dat ook doen. Maar er is geen twijfel over mogelijk dat alleen een snelle, rigoureuze bestrijding van een dergelijke ziekte kans van slagen heeft. 
Gelukkig zijn er lessen geleerd uit het verleden. De manier om de kippen te doden is nu sneller en met minder kans op virusverspreiding vanaf de ruimingsplek.

Maar er zijn ook hardnekkige problemen die zich meteen weer aandienen, plus enkele nieuwe. Zo is de kwestie van enting nog nooit adequaat opgelost. De afzet van producten van geënte dieren is niet gegarandeerd. Bij vogelgriep is dit niet zo’n issue, bij de andere genoemde ziekten juist wel.

Juist de uitbraak van vogelgriep maakt ook de vraag actueel of een gemengd veebedrijf met kippen en andere diersoorten nog wel van deze tijd is. En kan een serieuze melkveehouder nog wel loslopende kippen op het erf hebben? De risico’s zijn duidelijk. Bij een standstill ben je al snel de klos.

Maar het meest urgente probleem is de overdracht van ziektekiemen vanuit de natuur naar de veehouderij. Trekvogels, wilde zwijnen, dassen – het gaat goed met al deze diersoorten. Ze verdienen ook een plaats. Maar de gevaren die ze meebrengen in de vorm van besmettelijke ziektes verdienen serieuze aandacht. Daarbij moeten alle feiten zo snel mogelijk op tafel komen. Dat betekent als eerste: uitgebreid en serieus onderzoek naar de trekvogels.



Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin