Redactieblog

2948 x bekeken 16 reacties

Versgeschoten duif

Veel boerenprotesten in Frankrijk. Alsof de overheid ongestraft alles kan regelen.

Onlangs heb ik duif gegeten, heerlijk gesudderd in rode wijn. We zaten in een zomerhuisje van kennissen in Frankrijk. Tijdens een wandeling bood de plaatselijke jager ons versgeschoten houtduif aan. Hij wordt ­geacht de wildoverlast te bestrijden, en duiven veroorzaken nogal wat vraat in pas gezaaide granen en erwten. Waar heb je dat nog, dat onderweg duiven worden aangeboden, en dat ze nog worden aangenomen ook. Ik moet zeggen, het is wel heel veel werk voor weinig vlees, maar het gevoel doet veel, en de smaak de rest.

Niet alleen wat dat betreft is Frankrijk toch een heel ander land dan Nederland. Ik heb het weekend in Frankrijk benut om iets te begrijpen van de doorlopende landbouwprotesten in dat land. De woensdag voordat we aankwamen werd overal in het land geprotesteerd door boeren. Tegen de Nitraatrichtlijn, tegen de supermarkten die te lage prijzen betalen, tegen importen, tegen de te lage vergoeding vanwege de Russische boycot, tegen controles van de arbeidsinspecties, ­tegen te hoge sociale lasten, en ik zie vast nog wat over het hoofd.

In Nederland doen ongeveer dezelfde dingen zich voor, maar geen boer die de straat op gaat. Dat is niet zo gek, want het helpt niet, ook niet in Frankrijk. Frankrijk is een land dat heel erg top-down is. De regering ­bepaalt veel en wordt daarom voor alles verantwoordelijk gehouden. Daar komt bij dat het een land is waar minder gecommuniceerd wordt dan in Nederland. Bij ons weet iedereen al dertig jaar dat er een mestprobleem is. Over wie het veroorzaakt en over hoe het moet worden opgelost verschillen de meningen, maar dat er een probleem is, dat ­weten we. In Frankrijk is die discussie nooit echt gevoerd. Boeren hadden niet de indruk dat er een probleem was, en nu er uiteindelijk maatregelen worden genomen, is het land te klein.

Toch is het belangrijkste dat de Fransen de overheid zien als de club die alles regelt en kan regelen. Die de markten kan besturen, die ­gewenste prijzen kan realiseren, die iedereen kan beschermen tegen alle onheil, en buiten de landbouw de lonen kan regelen, de import kan verbieden en ongestraft het begrotingstekort kan opvoeren.

Dat kan de overheid ook wel, maar niet ongestraft. Als de lonen per decreet worden verhoogd, loopt de concurrentiepositie gevaar. Als de prijzen bij wet worden verhoogd, loopt de afzet terug of nemen importeurs het over. En als niet aan Europese afspraken wordt voldaan, grijpt uiteindelijk Europa in. In het geval van Frankrijk duurt dat trouwens wel langer dan bij kleine lidstaten.
Kortom, Franse boeren zullen het toch vooral zelf moeten doen. Net zoals het beschermen van hun pas gezaaide graan.

Laatste reacties

 • geen boer

  ik constateer dezelfde, in onze ogen ongelofelijke gedachtegang. Niet alleen op landbouwgebied, maar op alle gebied heeft men een heilig vertrouwen in hun overheid. Bijvoorbeeld mijn vraag hoe zeker men is van het (staats) pensioen aangezien dat geld niet fysiek aanwezig is maar van de lopende rekening betaald wordt, werd in eerste instantie helemaal niet begrepen. Ik voorzie grote problemen, niet eens zozeer in landbouwsector. Op industrieel gebied is men structureel niet competitief, de publieke sector is modder-, moddervet. Georganiseerde collectieven houden alles in een wurggreep, de regering is machteloos en op dit moment incompetent. Maar het is beslist niet de regering alleen, de mensen zelf hebben geen idee over economie, ondernemerschap en hoe competitief te blijven. Ik heb al eens geopperd dat iedereen verplicht 3 maand stage in de VS moet lopen; hun tegenpool.

 • Ferm

  Wat ik begrijp van de Fransen, nu ik er 5 jaar woon, is dat ze geen geloof hebben in de regering. Daaruit voortkomend zijn ze erg gericht op eigen familie en buitenstaanders worden doorgaans eerst van een afstandje bekeken.
  Zoals je aangeeft Dirk, Frankrijk is top-down. De regering bepaalt inderdaad veel, DAAROM ageren de Fransen daar dan ook tegen als het we niet bevalt. Om nu, zoals je aangeeft, de conclusie te trekken dat de Franse boer hetzelf maar op moet lossen en niet de regering verantwoordelijk moet stellen, is dan wel kort door de bocht.
  De Franse regering doet hetzelfde als Nederland: ze geeft de multinationals, de periferie, de economie vrij spel ten koste van de boeren. Als voorbeeld: de Fransen zijn niet van overproduceren. Zij produceren zoveel als nodig is om van te leven, een enkele daargelaten. het landenquotum van melk werd dan ook vaak niet volgemolken, terwijl de prijs mondiaal gekoppeld is. Nu er na het melkquotum vrij gemolken gaat worden in Europa, zijn de melkfabrieken bang dat er teveel melk komt, met als gevolg prijsdaling. De Franse boer gaat dan itt tot de Nederlandse boer, minder produceren. Dat willen de fabrieken niet, dus hebben de particuliere melkfabrieken met steun van de regering een leveringscontract verplicht gesteld met daarin een minimumquotum. Ik bedoel maar. Wordt vervolgd.

 • Ferm

  vervolg.
  De Franse boeren hebben een groot onderling samebhorigheidsgevoel en krikken dit op om van zich te laten horen als het ze niet zint. In nederland communiceren(polderen) ze dan misschien meer, maar heeft ook niet het gewenste resultaat. Ze lijken als Lemmingen over de rots tezullen gaan.
  De Franse boer echter, wed niet op één paard, ze hebben veelal een gecombineerde bedrijfsvoering, waardoor hun risico spreid. Ze weten wel dat als het erop aankomt ze hetzelf moeten doen. Daar zijn ze dus min of meer op ingesteld en voorbereid.

 • Mozes

  Het verhaal van Dirk Strijker komt precies overeen met het beeld wat ik van Frankrijk heb. Ook reactie #1 van @geen boer sluit hier bij aan. Alle jonge Fransen stage laten lopen in de VS zou inderdaad voor de lange termijn een oplossing kunnen zijn.

 • Ferm

  @Mozes, zou die stage niet beter voor de Nederlandse boer zijn, kan die gelijk zien waar die straks failliet aan dreigt dreigt te gaan, ipv van nu hopen dat je als Nederlandse boer de langste adem zult hebben.

 • alco1

  Daar zit ook een waarheid in @Paysanne.
  Ik heb vrienden die na een bezoek en rondleidingen daar in mijn ogen helemaal de 'kluts' kwijt zijn.
  En maar smeken bij de bank voor geld.

 • Ferm

  @Alco1, ik ken iemand die in 2007 in Nederland wilde gaan opschalen omdat ie dacht daarmee voorbereid te zijn op de toekomst. Vooraf ging ie kijken in de VS en kwam vervolgens gedesillusioneerd terug. Hij zag toen al dat het altijd een ongelijke strijd zou blijven, want de kostprijs is daar veel lager. Gezien de ontwikkelingen van de laatste jaren zal dit verschil alleen maar toegenomen zijn. Hij is niet gegroeid, heeft niet uitgebreid, heeft belasting betaald en nu een buffer opgebouwd.

 • ed12345

  Ondanks alle staats bemoeienissen en weet ik veel wat voor slechte dingen in Frankrijk gaan veel nederlanders en andere europeanen graag naar Frankrijk voor de fijne levensstijl.Ik was vorig jaar in een heel klein dorpje in de franse ardennen (mijn vrouw 's grootvader komt daar vandaan)we werden binnen genodigd bij gepensioneerde boer en boerin ,die vertelde dat zou gauw er schade was door wilde zwijnen ,hij met nog een paar oudere s'nacht in veld bleef (uiteraard met geweer en natuurlijk zonder jachtvergunning)en er een paar neerlegde ,ik heb daar niet ver vandaan aan de Belgische kant gewoond met dezelfde opvattingen dus verbaast was ik allerminst ,ik kan er wel van genieten .Ondanks alle, volgens NLers, slechte zijden mooi land waar het leven wat gemoedelijker is

 • koestal

  In Nederland straks versgeschoten gans.Straks uitdelen bij de supermarkten.

 • PetervanKempen

  Symphatiek van Dirk, referentie naar door boer of jager geschoten schadelijk wild, hier duiven.
  Voor de rest merk ik op, dat de boeren in Frankrijk nog willen protesteren tegen een overheid die meent dat zij weet wat goed voor boeren is, maar niet de belangen van de sector dient.
  Wij kennen dat verschijnsel ook, regelzucht zonder aanziens des persoons tbv ideeele doelen. Sociaal democratie of bot links denken? Het verschil is dat Fransen nog de puf hebben om te protesteren, daarmee bereiken ze ook wel eens wat. Wordt vervolgd.

 • PetervanKempen

  Nederlandse boeren hoor en zie je niet! Zij laten zich naar de linkse slachtbank leiden, bemand door intelectuelen uit de stad die niet eens weten hoe je houtduiven kunt eten.
  In plaats van vluchten in productie technieken die steeds verder van grond af komen te staan en steeds meer bij industrialisering van de agrarische sector kunnen nederlandse boeren beter terugkeren naar hun roots, en de maatschappij herinneren aan de hongerwinter: met een lege maag komt de waardering van de boer sneller als met volgegeten buik van goedkoop import eten . Zoland kinderen uit de stad kippen tekenen als Friki model en aardappelen aan bomen, vla uit de fabriek denken , ja, dan hebben de boeren in Nederland een groot probleem. Identiteitscrisis denk ik.
  Boer, wie bent u?
  Ga dat eens uitleggen ipv je superieur te achten aan Franse collega's die waarderen wat eten en kwaliteit is, en hoe je er aan komt, en die de straat op gaan als deze waardering in hun ogen verloren gaat of door de stad niet afdoende betaald wordt.

 • Vibank

  Touche

 • Mels

  PetervanKempen,Het interesseert de gemiddelde consument geen bal waar zijn vreten vandaan komt. Het is goedkoop,nooit op,in NL ongeveer het veiligste en gezondste wat er te krijgen is enz enz. Die consument vind het veel belangrijker dat zijn breedbeeld met 100 zenders werkt evenals de wifi en vooral de internet verbinding. Ook moet ie nog zeker 3 wkn per jaar op vakantie en wel naar oorden waar je zeker meer voor betaald dan de sloeber van een buurman die naar weet ik veel op vakantie gaat. Dan moet er ook nog elke 3 jaar een nieuwe auto en nog meer behoorlijk onnodige niet basis voorzieningen komen en dan wordt er pas nagedacht over voedsel maar dat moet dan ineens met de laatste centen betaald worden en mag derhalve niks kosten maar wel diervriendelijk en mileu verantwoord/duurzaam geproduceerd zijn. Hoe kan je dat ooit winnen??? Ik zou niet weten hoe want elk woord is verspild als je de werkelijkheid uit het oog verloren bent. Begin op school met de leraar en leraressen de waarheid te laten vertellen zonder PvdD,Groen Links of Wakker Dier oogkleppen en ook zonder boeren oogkleppen trouwens. De mening maken de kinderen/leerlingen er dan zelf wel bij. Daar maak je de meeste kans maar denk dat het al te laat is.

 • PetervanKempen

  @Mels Ik voel met je mee, maar het is nog niet te laat. Zoals je zegt, begin op de scholen en zet de belangen organisaties in om kinderen te laten zien wat er te kijken komt bij goed voedsel en dan ook nog de bijtjes bloemen en vogeltjes die hen als normaal verschijnsel door de PvdD worden opgediend.
  Waarom geen lespaketten ontwikkelen of een voorlichter lessen laten aanbieden?
  Jouw verhaal is gitzwart waar in gelukkig niet alle gezinnen. laten we dan het lek boven brengen en ons op de roots van eten uit eigen land tegen de huidige afgesprken natuurrespect visie richten, dat eten moet wel wat kosten, een blikje met gekookte mais voor 25 eurocent kan immers niet zonder dat er ergens de prijs betaald wordt, dat was mijn verhaal .

 • Ferm

  Hier in Frankrijk krijgen de jongste schoolklassen een moestuintje. Zo worden ze al vroeg betrokken bij het proces van zaaien en verzorgen en oogsten. Ook zijn er nog vele gezinnen met een moestuin, zelfs in een nieuwbouwwoning met tuin is vaak een hoekje voor de moestuin gereserveerd. Ook krijgen ze op school, maar vooral op de opvang in de vakantie kookactiviteiten. de kinderen kunnen al vroeg een zelf een taart bakken. Ze kijken veel mee tijdens het koken van de ouders, in Frankrijk wordt nog veel zelf gemaakt in plaats van kant en klaar gekocht. Zo zien ze ook welke ingrediënten erin zitten en wordt het herkenbaar. Ook hier rukt de moderne tijd op, maar het is nog een wereld van verschil met Nederland. Het zou mooi zijn als er een vak als 'zorg voor de voeding' en al wat daarbij komt kijken, zoals achtergrondinformatie en kooklessen, zou worden gegeven op scholen. Dan zou je al een eind op weg zijn naar bewustwording en een kritische kijk op de dingen. Vandaaruit dan voortvloeiend hopelijk een mentaliteitsverandering. Het is nog niet te laat, toch?

 • ed12345

  Paysanne dat geld dan niet voor de oudere generatie ik heb hier een paar franse vrienden ,zelf koffie zetten ,hoh maar, ze zouden water nog aan laten branden ,maar wel goede boeren en zelf grote moestuin.Mels ik vind het toch leuk dat we zo vaak op dezelfde gedachtelijn zitten .tussen haakjes is bij jouw de dooi al ingezet hier maandag 16 graden gisteren -11 maar hier is de echte winter nog wel een paar weken weg ,er zijn nog veel te veel ganzen en ze vliegen nog erg laag

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.