AlgemeenOpinie

Vakbond levert boegbeeld pluimveehouderij

Gert Jan Oplaat is duidelijk het boegbeeld van de pluimveehouderij. Dat blijkt bij de rampzalige uitbraak van de vogelgriep.

Die ziekte waart rond als een dief in de nacht. En slaat volstrekt willekeurig toe. Op verschillende plaatsen in ons land. De herkomst is niet te traceren.

Pluimhouders zullen – vaak na een onrustige nacht – ’s morgens met angst opstaan en naar de hokken gaan. Met in hun hoofd maar één gedachte: zou de onzichtbare moordenaar ook bij ons zijn binnengeslopen?

Wat een geruststelling als er niets aan de hand blijkt. Wat een zorg wanneer je twijfelt. En dan de zorgen van iedere pluimveehouder: waar laat ik mijn eieren en mijn slachtkippen? Komt er wel voer op het bedrijf?

Kortom, pluimveehouders zijn niet te benijden. Het is dan een verademing dat Gert Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij, onder meer in Nieuwsuur duidelijk de problematiek van de sector schetst. Een uitstekende representant van de getroffen sector.

Ook iemand die begrip toont voor de menselijke kant van deze pluimveeramp. Die de gevoelens van de werkers in de sector uitstekend verwoordt. Die het aandurft staatssecretaris Sharon Dijksma de les te lezen. Deze schitterde door persoonlijke afwezigheid bij deze ramp. Dat deed ze terwijl pluimveehouders, naast goede regelingen, juist begrip en gevoel zo nodig hebben.

Daar faalt Dijksma. Dat valt tegen van een PvdA-politica, die zich als sociaal presenteren. Dan verwacht je een beetje warmte en medeleven. Niets van dit alles. Teleurstellend.

Opvallend is dat de Vakbond Pluimveehouderij in deze ellende de LTO overvleugelt. Voorzitter Eric Hubers van hun vakgroep hebben we praktisch niet gezien of gehoord. Alleen aan de zijlijn. En dat deelt hij ook nog complimentjes uit aan de staatssecretaris. Daarmee blijkt maar weer dat een aansprekend boegbeeld voor een organisatie van boeren van groot belang is.

De vakbond wint het van de vakgroep. Ik heb het al eerder gezegd: de vakgroepen van LTO kunnen maar het beste opgaan in de vakbonden.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin