AlgemeenOpinie

Uitbraak vogelgriep wake up-call veesector

Het was niet zozeer de vraag óf, maar wánneer Nederland weer zou worden getroffen door een ernstige dierziekte. De laatste keer dateert uit 2003, toen ging het ook om hoogpathogene vogelgriep (virustype H7N7). Statistisch gezien waren we aan de beurt.

Ook nu is het vogelgriep (type H5N8), maar het had ook (Afrikaanse) varkenspest kunnen zijn. De dreiging is er voortdurend.

De impact van deze uitbraak is enorm: een standstill van 72 uur, ophokplicht, jachtverbod, et cetera. Zo’n uitbraak komt altijd op een verkeerd moment. De bron van de besmetting is nog niet bekend, net zo min als mogelijke verspreiding van het virus. Gelukkig was de pluimveehouder alert en trok hij direct aan de bel. Het is in een dergelijke situatie van cruciaal belang snel in te grijpen. Het ministerie van Economische Zaken trok ook direct alle registers open. Nu moet blijken of het draaiboek up to date is. De overheid kan nauwelijks nog stoelen op door de wol geverfde krachten. Velen zijn met het afslanken van overheidsapparaat en ontmanteling van productschappen verdwenen.

Hopelijk blijft de vogelgriepuitbraak beperkt tot Hekendorp. Het aantal pluimveebedrijven is daar er laag. De uitbraak zou daarmee als een wake up-call kunnen gelden voor niet alleen pluimveedichte regio’s, maar voor de hele veehouderij. Wilde vogels vliegen overal. Nederlandse vrachtwagens rijden over heel Europa. De kans op ziekte-insleep is reëel. En helaas liegen statistieken nooit.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin