AlgemeenOpinie

Slapend rijk worden

“Natuurlijk mag je het niet hardop zeggen, maar grondeigenaren worden slapend rijk”, glimt Hanna vergenoegd.

“De laatst bekende cijfers geven weer een stijging van de hectareprijs aan van 7 procent. De cijfers komen van het Kadaster en zijn een registratie van de werkelijk verhandelde percelen. Ze zijn dus ook waar. En dat voelt goed. Je hebt het niet op je bankrekening, maar het staat wel op de balans.”

Een grafiek over de langere termijn geeft hetzelfde beeld. Over de afgelopen veertig jaar zijn de grondprijzen fors gestegen. Een gemiddeld rendement van ruim 8 procent wordt berekend.

Het klopt aardig met wat wij zelf hebben ervaren. We zijn betrekkelijk klein begonnen en hebben steeds grond bijgekocht. In de jaren tachtig kochten wij grond tussen de twintig en dertig duizend gulden. Nu is het tussen de €50.000 en €60.000 waard.

‘We hebben met de grond meer overgehouden dan van het inkomen uit de melkveehouderij,” stelt Hanna. “En als we wat geld over hadden, kochten we met behulp van de bank er weer grond bij. Een stevige aftrekpost van de rente voor de belasting en zo groeiden we steeds een beetje groter. Daarom ben ik uiteindelijk toch blij dat we net nog die 12 hectare grond hebben gekocht.”

Ik kijk Hanna verbaasd aan. Ze was er op tegen dat Hans en ik de koop doorzetten. En dan nu dit geluid.

Voor ons was het duidelijk dat we het moesten doen. De financiering was geen probleem. Door de stijging van de grondprijzen is het voor ons niet moeilijk om geld bij de bank te lenen. Zo versterkt de stijgende grondprijs niet alleen het eigen vermogen, maar brengt het bedrijf ook in een stroomversnelling.

Grond pachten zie ik dan ook alleen maar als een aanvulling op de eigen grond. Een boer, die volledig pacht, eindigt met weinig bezit.

U begrijpt, wij voelen ons gelukkig met onze grond. Het blijft liggen waar het ligt en is steeds duurder geworden. Dat gaat voor mijn gevoel nog wel even door. Door de mestwetgeving wordt grond steeds noodzakelijker. Het slapend rijk worden is dus nog niet voorbij.

Beheer
WP Admin