Redactieblog

2835 x bekeken 12 reacties

Ontmoetingsplaats

Er wordt voor de zoveelste keer een aanval gedaan op de jongerenketen vanwege het bier. Onterecht.

VVD-kamerlid Arno Rutte is gepaaid door Koninklijke Horeca Nederland en roept op alle jongerenketen op het platteland te sluiten. Dat is te kort samengevat; het gaat om caravans en schuurtjes waar jongeren bier drinken. Die keten zijn de horeca een doorn in het oog, want dat bier wordt niet in de kroeg gekocht. Er is nooit onderzocht met hoeveel de horecaomzet zou toenemen als alle keten werden gesloten. Ik denk dat het behoorlijk tegenvalt. Jongeren zijn namelijk geen verslaafden die elke dag een vast quotum innemen. Naast Koninklijke Horeca is er nog een club die de keten het liefst ziet verdwijnen: de Stichting Alcoholpreventie (Stap). Daar kan ik me meer bij voorstellen, want er wordt heel veel ingenomen, krattenvol. Maar ook zij hebben ongelijk.

Er is ook een andere kant aan de medaille. Jongerenketen zijn in de eerste plaats ontmoetingsplekken voor jongeren die geen kroeg of jongerencentrum om de hoek hebben. Ze ontmoeten er hun vrienden, maken er relaties voor het leven, en spreken af waar ze op vakantie zullen gaan – naar Torremolinos of naar Terschelling. Ze spreken er ook af naar welk festival of ander festijn ze gaan – naar de trekkertrek in Eext of naar de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Collega Salemink heeft op die cross eens een workshop over keten gehouden.
In de tweede plaats is het ‘een eigen plek’. Die plek is belangrijk om een eigen identiteit op te bouwen. Dat kun je afleiden uit het feit dat als de groep te oud is voor de keet, een nieuwe groep de keet helemaal opnieuw plaatst en inricht. Ook is het een plek om te experimenteren, en dat hoort bij de puberteit. In de stad zijn allerlei anonieme plekken waar jongeren het een en ander kunnen uitproberen, op het platteland is dat soort plekken minder voorhanden.

We hebben het zelf bij de RU Groningen een paar jaar geleden onderzocht. Uit het onderzoek, gepubliceerd in Rural Studies, hét wetenschappelijke tijdschrift over platteland, blijkt dat drank feitelijk pas op de laatste plaats komt. Maar, geen misverstand, er wordt veel gedronken. Door jongeren in het algemeen en door plattelandse jongeren en keetbezoekers in het bijzonder. Daar zijn terechte zorgen over, en het zou mooi zijn als daar meer aan gedaan werd. Plattelandse jongeren drinken veel en eindigen daardoor te vaak tegen een boom. Bij keetbezoekers is dat laatste risico een stuk kleiner, want de keet staat meestal dicht in de buurt. Maar drank in jongeren heeft veel andere bezwaren, tot hersenverweking aan toe.
Eén ding is duidelijk: het alcoholprobleem los je niet op door keten te verbieden. Misschien hebben de VVD’ers en horecamensen vroeger ook te veel gedronken. Het lijkt er eigenlijk wel op, als je met zulke dommigheden komt.

Laatste reacties

 • alco1

  Als Strijker zo praat kun je alle verordeningen waar de horeca mee te maken heeft ook allemaal wel overboord gooien.
  Met keten is het echter maar net hoe het 'geleid' wordt.
  We hadden hier in de buurt keten waar alles wat 'god' verboden heeft geschiede. Sex orgies en experimenteren met slikken en spuiten.
  Sluiten zou je zeggen, maar er zijn ook keten waar wij als ouders welkom waren. Prima dus
  Het is dus maar net wat je ziet, of niet (wil) zien.

 • boerke brabant

  keten niet verbieden. Jongeren hebben vaak zelf de verantwoordelijkheid over hoe een andere geregeld wordt binnen zo een keet. En daar kunnen ze vaak heel goed mee omgaan(uitzonderingen heb je altijd)
  En tuurlijk wil de horeca er van af, maar met de prijzen van tegenwoordig lok je echt geen jeugd naar je kroeg toe..

 • varkenshouder1

  De jeugd lekker zichzelf laten zijn in de keet en geen dure indrink kroeg. De Horeca heeft dit zichzelf aangedaan door prijzen te hanteren die de jeugd niet kan betalen. Zo jaag je de klanten buiten. De cafèhouder kan hier minder aan doen maar de brouwer en de overheid zijn daar debet aan met hogere prijzen en accijnzen. Meer betalen voor een pilsje dan voor een liter benzine is natuurlijk absurd. Ook de social media speelt mee want de jeugd wil een grote telefoon enzovoort die betaald moet worden en dan blijft er geen geld over voor de kroeg.

 • alco1

  In de Scandinavische landen betaald men ook een enorme belasting als men drank in de winkel koopt. En dan krijg je weer illegale stokerijen.

 • koestal

  Hier in de buurt zijn alle dancings gesloten of failliet door drugshandel en vechtpartijen tussen Nederlandse jongeren en jongeren met getinte huidskleur,nu zijn er bierketen waar niemand last van heeft,de jeugd wil toch drinken tegen een betaalbare prijs,anders doen ze het wel thuis

 • somporn

  Alles wat op het platteland gebeurd zijn ze op tegen,laten ze eerlijk zijn en zeggen dat ze op deze manier veel accijns inkomsten mislopen want dat is hun een doorn in het oog.
  Xtc feestjes in de Randstad zijn natuurlijk veel veiliger en de randstedelingen rijden natuurlijk nooit onder invloed van drugs of drank.
  Laten we nu gewoon eerlijk zijn,de meeste oudere jongeren van nu waren vroeger ook niets beter en die zopen toen ook wel,en als je teveel gezopen had dan kotste je het wel uit,alleen nu met al die drugs dat is heeel wat anders.

 • Realist

  @somporn
  Ze lopen geen accijns mis. De jongeren stoken over het algemeen niet zelf.
  De kroegen denken dat ze omzet mislopen, maar deze jongeren gaan toch niet naar de kroeg, dat is immers niet te betalen.

 • agratax2

  Sluitng van de keten en de jongeren naar dekroweg jagen zal voor de brouwers en de belastingdienst een omzet daling teweeg brengen die zijn weerga niet kent. De jongeren kunnen nl. niet meer geld besteden aan bier dan ze doen en dat is in de kroeg een fractie van wat in de keet kan. De poloitiek is in zijn enthousiasme bezig aan een kant iets te verdienen op termijn wat ze nu dubbel en dwars weg gooien. Wie zegt dat verkoop en gebruik alcohol door de jeugd betekent dat ze zichzelf DROOG leggen? In ieder land waar drank of verboden is of zo zwaar belast dat alleen de rijken (politicie) het kunnen nuttigen lopen overal dronken figuren rond of ze vallen dood neer omdat ze foute alcohol hebben gestookt. Ik zie dan ook niets in het illigaal maken van alcohol netzo als bij de drugs. Het werkt niet want handhaven betekent een vele blikken met agenten open trekken en daar zit geen belasting betaler op te wachten.

 • Mels

  Dat ik begon met werken en bier drinken kocht ik 8 bier voor 1 uur werken. Nu kunnen ze amper 2 biertjes,want ze zijn nog kleiner ook,voor hun uurloon kopen. En dat in een tijdsbestek van 25jr. Grrrrr ik lijk wel oud an t worden. Ik kreeg tien gulden en nu krijgen ze met mazzel tien euro.

 • Vibank

  Beter duur Dan niet te krijgen

 • info36

  Hagelslag bij het schoolontbijtje mag ook al niet meer schijnbaar. Het moet niet gekker worden.

 • Jan van het Zand

  Ha ha, het is net Zweden voordat Zweden bij de EU kwam.
  Oftewel actie is reactie. De overheid maakt alcohol peperduur en de jeugd reageert daarop.
  In de stad gaat de jeugd verzamelen bij één van hen. Daar drinken ze in, en gaan dan de stad in. Heel begrijpelijk, want in de stad is voor de jeugd de alcohol onbetaalbaar.
  Op het platteland ga je in de woonkamer zitten van één van hen of je hebt ruimte voor een keet. Laat zich raden wat de plattelanders doen. Daar komt bij dat de afstanden op het platteland te groot zijn om na de keet nog effe bij de kroeg in het dorp of de stad langs te gaan.
  Trouwens, de jeugd in Noord, Oost en Zuid Nederland gaat de grens over. Ze kunnen er goedkoper brandstof tanken én goedkoper drinken én langer uitgaan, met het risico dat ze op de terugweg in slaap vallen achte het stuur. Met alle gevolgen van dien.

  Conclusie: De keetjongeren hebben aan 1 stel ouders genoeg. Daar hoeft de kinderloze Mark Rutte en zijn trawanten in Den Haag zich niet mee te bemoeien.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.