AlgemeenOpinie

Jonge boer helpen met soort leenstelsel

De overname van het bedrijf is de grootste hobbel voor de jonge boer. Hans is dat volmondig eens met Eric Pelleboer, de nieuwe voorzitter van het NAJK. Ze vinden de bestaande regelingen volstrekt onvoldoende.

“Wat wil je dan?”, vraag ik. “Je kunt moeilijk van de overheid verwachten dat die, naast de hectaretoeslagen, jonge boeren nog grote bedragen cadeau geeft. Een boer begint arm, leeft arm, en sterft rijk. Het eerste is logisch, het tweede is niet goed en het laatste is te laat om er van te profiteren. Maar een oplossing heb ik ook niet”.

“Het wordt een steeds groter probleem met de grotere bedrijven”, zegt Hans. “Daar moet de overheid een handje bij helpen. Vooral omdat we hier met een hele strenge regelgeving zitten. In Amerika is alles veel vrijer. Daar krijg je minder steun, maar je hebt ook minder steun nodig. Juist daarom sta ik achter het streven van de NAJK.”

“Misschien moeten we denken aan een leenstelsel voor jonge boeren”, zegt Hanna. “Naar het nieuwe model van de studiefinanciering. Dat gaat ook van een studietoelage, die niet terugbetaald hoeft te worden, naar een stelsel van lenen. Men betaalt een lage rente, moet alleen terugbetalen als men een inkomen heeft boven het minimum en anders vervalt de lening. De lening heeft een maximale looptijd van 35 jaar. Past prima bij een jonge boer, die een bedrijf overneemt.”

Een verrassende gedachte van Hanna. Het is dan een soort achtergestelde lening, die alleen wordt afgelost als de bedrijfsinkomsten het toelaten. Alleen moeten de bedragen wel hoger zijn dan bij een studiefinanciering. In een bedrijfsovername gaat het eerder om miljoenen dan om tonnen. Tenminste als men eigen grond heeft. En dat is toch wel een voorwaarde voor de boer van de toekomst.

“Ik denk inderdaad aan tonnen”, zegt Hanna, “Als achtergestelde lening. De bank is dan ook eerder bereid verder te financieren.”

Dit moet politiek te verkopen zijn. Je schakelt het systeem van steun aan jonge boeren gelijk aan steun aan studenten. Iets voor het NAJK om over na te denken.

Beheer
WP Admin