AlgemeenOpinie

Dijksma toch het melkveemoeras in

Een ‘politieke vakvrouw’ werd staatssecretaris Sharon Dijksma nog onlangs op deze plek genoemd. Het lijkt erop dat die kwalificatie nu aan herziening toe is. Gaandeweg het belangrijke debat over haar melkveewet laat ze zich toch het moeras intrekken.

De kwestie van de grondgebondenheid is zo ingewikkeld dat het onmogelijk blijkt snel helderheid te verschaffen. Belangrijke organisaties in de sector willen een grondgebonden veehouderij, maar hebben zich niet voor het karretje laten spannen om de zaak zelf te regelen. Logisch, want elke oplossing zal pijnlijk zijn voor een aantal boeren. Ofwel omdat ze grond bij moeten kopen, ofwel omdat ze gedwongen worden mee te gaan in een ongewenste race naar intensivering.

De bal ligt bij de politiek. De truc van de staatssecretaris om de omstreden kwestie niet bij wet maar bij AMvB te regelen is procedureel slim. Zo voldoet ze aan Brusselse eisen (voor nieuwjaar een wet), en kan ze de hete aardappel toch doorschuiven. Maar het betekent ook langer onduidelijkheid.

Het zit er dik in dat 2015 net zo begint als 2014, met een ontoelaatbare onzekerheid over de grenzen waarbinnen bedrijven zich mogen ontwikkelen. Toen was er de spanning rondom de derogatie, nu over de grondgebondenheid. Tel daarbij op de benodigde verdere invulling van het mestbeleid (verwerkingspercentages) en van het stikstofbeleid (PAS) en de boodschap is duidelijk: doorpakken!

Beheer
WP Admin