Commentaar

4498 x bekeken 21 reacties

Dijksma toch het melkveemoeras in

Een 'politieke vakvrouw' werd staatssecretaris Sharon Dijksma nog onlangs op deze plek genoemd. Het lijkt erop dat die kwalificatie nu aan herziening toe is. Gaandeweg het belangrijke debat over haar melkveewet laat ze zich toch het moeras intrekken.

De kwestie van de grondgebondenheid is zo ingewikkeld dat het onmogelijk blijkt snel helderheid te verschaffen. Belangrijke organisaties in de sector willen een grondgebonden veehouderij, maar hebben zich niet voor het karretje laten spannen om de zaak zelf te regelen. Logisch, want elke oplossing zal pijnlijk zijn voor een aantal boeren. Ofwel omdat ze grond bij moeten kopen, ofwel omdat ze gedwongen worden mee te gaan in een ongewenste race naar intensivering.

De bal ligt bij de politiek. De truc van de staatssecretaris om de omstreden kwestie niet bij wet maar bij AMvB te regelen is procedureel slim. Zo voldoet ze aan Brusselse eisen (voor nieuwjaar een wet), en kan ze de hete aardappel toch doorschuiven. Maar het betekent ook langer onduidelijkheid.

Het zit er dik in dat 2015 net zo begint als 2014, met een ontoelaatbare onzekerheid over de grenzen waarbinnen bedrijven zich mogen ontwikkelen. Toen was er de spanning rondom de derogatie, nu over de grondgebondenheid. Tel daarbij op de benodigde verdere invulling van het mestbeleid (verwerkingspercentages) en van het stikstofbeleid (PAS) en de boodschap is duidelijk: doorpakken!

Laatste reacties

 • John*

  laat toch iedere gewoon verantwoorden waar hij mij met zijn stront is gebleven. er zijn al berekeningen gemaakt dat voer aankopen en mest verwerken minder gunstig zijn dan grond aankopen. dus daar komt vanzelf een economische grens met het aantal te houden melkkoeien, varkens en kippen te liggen. Als de randvoorwaarden maar duidelijk en eerlijk zijn (gebruiksnormen) regelt de economie de rest wel. 5 euro boeter per kg niet verantwoord afgezette fosfaat lijkt mij de klus wel te klaren.

  Succes mevr. dijksma

 • SoMuchSwag

  zo eemn die ziet er nog wel goed uit als je begrijpt wat ik bedoel

 • agratax2

  De boeren die -gegokt- hebben op een ongeremde uitbreiding op1 januarie 2015 wisten dat ze een groot risico namen door de stal met een factor 3 of meer te vergroten afgelopen jaar. Iedereen wist dat de bewoners van Nederland geen nieuwe tak van intensieveveehouderij wensen. Zij zien liever 100 koeien al dan niet met gebreken in de wei, dan 1000 top fitte dieren in een moderne stal. Zij wensen zeker niet nog meer tankers met stront op de snelweg en barstende mestsilo's die hun inhoud ongewild in de sloot lozen. Ik begrijp Den Haag dan ook wel dat ze een streep willen -genoeg is genoeg- en dat er dan bouwlustige boeren met een kater achterblijven Jammer, maar te voorspellen Ondernemers risico!!!

 • rmw

  Niks ondernemers risico, dit is gewoon wanbeleid van de overheid. Spelregels tijdens de wedstrijd veranderen heet dat... Hebben we een grote mond over Rusland hier...

 • Sjaak

  'De bal ligt bij de politiek. De truc van de staatssecretaris om de omstreden kwestie niet bij wet maar bij AMvB te regelen is procedureel slim. Zo voldoet ze aan Brusselse eisen (voor nieuwjaar een wet), en kan ze de hete aardappel toch doorschuiven. Maar het betekent ook langer onduidelijkheid.'

  Bovenstaande is toch tegenstrijdig...?
  Eerst wordt aangegeven om het niet bij wet te regelen, maar bij AMvB. Vervolgens wordt er gesteld, dat er een nieuwe wet is, waarin de heikele kwestie is geregeld, zodanig dat ze voldoet aan de Brusselse eisen...?!
  Als we daarmee voldoen aan de Brusselse eisen, is de derogatie dus niet in gevaar en is Dijksma dus toch terecht een politieke vakvrouw!

  De daarbij behorende onduidelijkheid voor bedrijfsontwikkeling is ook maar relatief, want de echte onduidelijkheid zit nog altijd in het economisch perspektief van bedrijfsontwikkeling...
  De markt zal dat, al dan niet pijnlijk, duidelijk maken!

 • gjcamps

  Dit is geen beleid maar totaal gebrek aan visie. Hap snap zig zag of wat ook meer. Iets wat je al jaren ziet aankomen moet je enkele maanden voordat het zo is nog bespreken over wel of geen koeien in de wei. Ook moet het hele mestbeleid vanuit brussel Europees gezien worden en niet nationaal zoals nu het geval. Vergelijk dat met Kazachstan daar krijg je 30% subsidie op je investering, 5 jaar geen belasting betalen en 10 jaar wetzekerheid, dwz dat bij het aangaan van de investering de wetten voor jouw bedrijf gelden ook als de regering iets nieuws bedenkt. Tsja .....

 • aarthamstra1

  vraag 1 hoeveel melk is re nodig om te voorkomen dat er in 2050 een voedsel tekort is. Althans daar schijnt de politiek zich erg veel zorgen om te maken.Gaat het om de hobby, om de koeien in de wei . en de eenden in het hok .Wil men allen in Holland dit regelen ,dan is er ook geen enkele reden om in de EU te blijven.

 • kremer

  Gewoon 5 gve per hectare is een betere norm en minder fraude afhankelijk. Je hebt meer koeien inc. jongvee dan moet je mest verwerken.
  Iedereen weet waar ie aan toe is.

 • agratax2

  kremer. Een goed plan! Helaas afgekeurd het is te eenvoudig en totaal niet fraude gevoelig. Hier kan de politiek en de bureaucratische controleurs al helemaal niets mee. Jammer we zullen op zoek moeten naar een nauwelijks te controleren regeling, die tevens voor geen mens te bevatten is, dan hebben de bureaucraten en de [politiek vrijspel en zijn de mellkveeboeren verworven tot slaven omdat ze niets meer zonder deze machtwellustelingen kunnen doen.

 • minasblunders1

  Agratax, je insinueert hier dat de bureaucraten bewust ingewikkelde regels en wetten invoeren. De werkelijkheid is dat ze zich laten leiden door 'wetenschappers' die lukraak wat bij elkaar optellen en niet eens het benul hebben dat er chemische processen in mest spelen. De uitkomsten in de praktijk zijn dan ook niet helemaal zoals men gedacht had in hun simplisme. Ze zijn ondertussen zelf de draad volledig kwijt.

 • hm

  Laten we nou eens een keer in opstand komen. dan dit gelul door te laten gaan!! in den haag kunnen we stront zat kwijt kijk maar hoe die fransen dat doen.

 • koestal

  wat een gemodder van Dijksma,zeg gewoon max 5gve. per ha.,dan is het duidelijk

 • gjcamps

  Koestal dat is te eenvoudig en schept geen werkgelegenheid. De ene koe poept ook meer dan de andere en hoe ga je met zwarte of bonte koeien om? Veel te fraude gevoelig.

 • kiepel

  Laat de melkprijs maar is een dubbeltje zakken. Wedstrijdje? Dijksma is goed bezig en heeft het beste met ons voor. Het is geen wedstrijd, wie de grootste stal heeft. We willen en moeten met ons allen gewoon een boterham verdienen en blij zijn met zo!n mooi beroep.
  Sjaak: Complimenten! jij hebt er kijk op.

 • nicolien

  Gewoon dierrechten invoeren en uitwisselbaar maken met andere sectoren. Hierdoor komt er geen extra mestproductie en blijft de plaatsings ruimte in stand.
  Bovendien geeft een grens van 5 GVE het gevoel bij elke veehouder dat deze norm zo snel mogelijk moet worden opgevuld op het eigen bedrijf om de voorkomen dat de overheid weer een nieuwe beperking oplegt waardoor deze uitbreid mogelijkheid verloren gaat

 • info58

  @ rene.groener1
  de beperkingen liggen in de Nb vergunningen. Het lastige is dat kader is dat de PAS te lang duurt. De overheid heeft op dit moment nog geen mogelijkheid om hier stuur aan te geven los van allerlei toetsing door de Raad van State. Er zijn een heleboel NH3 rechten nog nodig voor de interim uitbreiders. Waar ze die allemaal weg willen halen zou ik niet weten en je kunt je afvragen of deze koppeling met grond een alternatief is om die knelgevallen te legaliseren. Mocht dat niet lukken komen er eerder minder koeien als meer.

 • Peerke1

  Gewoon vol gas en nergens naar omkijken. Zij die het eerste investeerden zijn nog altijd gespaard gebleven. Bewijs melk en mest quotum en varkens en kippen rechten en nu alweer mestquotum 2013. Dus zorg dat je de regelgevers voor blijft.

 • Vibank

  Het gezegde is brutalen hebben de halve wereld
  Dat is nog een grove understatement

 • koestal

  voor boeren is er veel onzekerheid ,daar werkt de politiek aan mee,probeer dat eens bij andere bevolkingsgroepen,dan is Den Haag te klein

 • Burnetti

  Compliment Sjaak.

  Natuurlijk wordt het ingewikkeld maar Dijksma is gewoon een geweldige politica. Zag je Glossy Verburg dit destijds aanpakken? Toen was dit probleem er ook gewoon al?

 • Khalid en zijn maten

  @ koestal,ook voor andere ondernemers is er ook onzekerheid,alle 1-mans bedrijven van NL bijvoorbeeld ( en dat zijn er aardig wat) voor deze zou het kopen van onroerend goed makkelijker gemaakt worden bijvoorbeeld, alleen wanneer?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.