Redactieblog

2230 x bekeken 4 reacties

Cultuur splijt CRV

Bourgondische zuiderlingen, introverte Belgen, afwachtende Tukkers en calvinistische noorderlingen kunnen het onder Kees Gorter niet met elkaar vinden.

Gevolg: de voorzitter moet het veld ruimen. Dit terwijl hij nog geen half jaar deze verantwoordelijkheid bezit.

Op zijn daden mag je hem nog niet veroordelen. Ongetwijfeld zal de Raad van Commissarissen van CRV verdeeld zijn. Zij kan zichzelf mijns inziens een brevet van onvermogen opleggen. Kees Gorter was voor hen geen vreemde die ze verkozen. Nee, hij draaide al een jaar of acht mee in de organisatie en dan behoort men te weten met een beetje mensenkennis, wat voor vlees men in de kuip heeft. Een voorzitter benoemen is niet vrijblijvend; hij dient ook een tijdje gecoacht te worden in zijn nieuwe functie door de RvC. Het had totaal geen pas dat  RvC'ers  vlot na de benoeming bijeenkomsten belegde over zijn functioneren. Kees had dan misschien geen carte blanche bij de start, maar nogmaals: een voorzitter benoemen en hem na een korte tijd het veld laten ruimen zegt meer over de kiezers dan over de verkozene.

En dat het nog geen pais en vree is, laat de aanpak van de vacature zien, waarbij men kandidaten voor het voorzitterschap vraagt te solliciteren. Blijkbaar zit er geen voorzitter in de RvC. Dat betwijfel ik; ik denk dat de opvattingen door culturen erg verschillen, ook een zuid-noord dialoog waar nog te weinig commitment is. Natuurlijk zit in de groep RvC'ers wel een capabele voorzitter en het verdient nadrukkelijk aanbeveling ook eentje uit die raad te destilleren. Dat er iemand van buiten moet komen, is een blamage voor de kwaliteit van de raad en in gezag maakt zo'n keus de aansturing vanuit de RvC van de CRV-organisatie vleugellam.

In plaats van een headhunterbureau erop zetten, kan de RvC beter in retraite gaan en/of laat de ledenraad zich er mee bemoeien. Cultuurverschillen acteren als splijtzwammen en zullen eerst tot in alle haarvaten uitgepraat moeten worden, anders raak je het probleem niet kwijt.

Laatste reacties

 • joannes

  Voorzitten van een Fokbeleid bedrijf is niet eenvoudig. Sommige bedrijven de kunst van fokken met bijna religieuze principes en dan is een verschil gauw te vinden. Zolang betrokkenen geen concessies kunnen doen voor het algemeen belang wordt het erg moeilijk.Wanneer je dan ook nog eens internationaal gaat expanderen in het Moederland van de Holstein-Friesian zal je wel een héél goed plan moeten hebben, waar als team naadloos aan gewerkt moet kunnen worden. Wanneer dan de resultaten tegenvallen moeten er koppen rollen. Ik hou het op het klassieke probleem van een directie die zichzelf overschat heeft bij haar expansie plannen, en er dan achter komt dat samenwerken bij slechte resultaten een slachtoffer nodig heeft. Hopenlijk worden de problemen nu werkelijk aangepakt voordat de Organisatie echt gaat bloeden. Het voorbeeld VION geeft lessen genoeg!

 • koestal

  Er is teveel hokjesgeest !

 • farmerbn

  Zoek een vrouw als voorzitter. Zij hebben vaker een nuchterdere kijk op het geheel en laten zich ook niet imponeren door snelle managers die veel risico's willen lopen met boerengeld. Vrouwen ontlopen zelfs risico's en houden van een sluitend huishoudboekje. Een vrouw die van gewoon goede boerenkoeien houdt met hoge gehalten en goede benen.En die graag andere ki-groeperingen achter de laatste mode-trends aan ziet hollen en daardoor steeds van koers moeten veranderen.

 • koestal

  Bij CRV zitten nog wel een paar pittige vrouwen in de ledenraad.ook geen directieleden uit de varkenssector,dat is een heel andere wereld

Of registreer je om te kunnen reageren.