AlgemeenOpinie

Boeren vooraan bij subsidieruif

“Zodra er subsidie is te krijgen of aftrek voor belastingen staan boeren vooraan”, grijnst Hanna. “Terwijl we onze kostprijs van melk nauwelijks weten, kennen we haarfijn de weg om subsidie te vangen.”

Dit naar aanleiding van de subsidies voor duurzame energie. De agrosector is koploper. 70 procent van de subsidies gaat richting boer. Dat is €5,5 miljard van de €7,6 miljard van de toegekende subsidie. We weten de weg te vinden. Nu weer met windmolens. Het zijn vooral boeren die hun nog bijna nieuwe molen vervangen vanwege de subsidies, die per 1 januari vervallen.

“We hebben ook de mogelijkheden”, vindt Hans. “Grond voor windmolens, daken voor zonne-energie, mest en andere grondstoffen voor biogasinstallaties. Het zou dom zijn die niet te benutten.”

“En een goede neus om subsidie te scoren”, zegt Hanna. “Het gaat op verjaardagspartijtjes vaak over subsidie en belastingbesparing. Ik bespeur weinig idealisme bij boeren om duurzame energie te produceren. Het gaat gewoon om geld. Als er geen subsidies en fiscale regelingen als MIA en Vamil waren, lag de interesse bij boeren bij het nulpunt.”

“Het is gebruik maken van een aantrekkelijke tweede tak op je bedrijf”, zet Hans. “Niks mis mee. Als je kunt verdienen met duurzame energie, prima. Als je dan vooraan staat bij de subsidieruif, uitstekend. Dat is ondernemerschap”.

“Het blijft vreemd vinden dat boeren deskundologen zijn op het gebied van subsidie en belastingen, terwijl ze in het eigen bedrijf op gevoel sturen en niet op cijfers”, houdt Hanna vol. “Daar valt volgens mij minstens zoveel te verdienen dan als subsidieslurper van gemeenschapsgeld.”

“Ook als je geen goede boer bent en je kunt uit de gulle potten van de subsidie smullen, moet je dat vooral niet laten”, bekt Hans terug.

Hans en Hanna hebben beide gelijk. Het is prima te profiteren van subsidies. Maar het is geen idealisme. Als boeren even goed waren in de bedrijfsvoering als in kennis van belastingaftrek en subsidieregels, zou het inkomen van de boer met sprongen stijgen.

Beheer
WP Admin